Review | F1 2019 Game is vernieuwend, maar heeft kansen gemist

Nog één nachtje slapen en dan kunnen alle gamers en raceliefhebbers genieten van de nieuwe Formule 1 Game: F1 2019. Ontwikkelaar Codemasters brengt het spel zo'n drie maanden eerder uit dan gebruikelijk en neemt een tal van nieuwe features mee, waaronder de toevoeging van de Formule 2. In deze review lees je of de nieuwe Formule 1-game daadwerkelijk die 60 euro waard is.
Al twee weken voor de officiële release mocht F1 Maximaal de nieuwe Formule 1-game uittesten en er kan niet ontkend worden dat dat dan ook veelvuldig is gedaan. Er is met de nieuwe 2019-bolides geracet, met oude historische auto's en ook namen wij het online tegen andere gamers op. Natuurlijk is ook de carrièremodus uitgebreid getest en niet te vergeten: de debuterende Formule 2-auto's.
De grootste nieuwe toevoeging aan F1 2019 is zonder meer de Formule 2. Vanaf dit jaar kunnen Nederlandse raceliefhebbers van achter hun spelcomputer niet alleen met de auto van Max Verstappen racen, maar ook met die van Nyck de Vries. Wat opvalt is dat het verschil in motorvermogen, chassis en vooral downforce er goed te merken is tussen de twee klassen. Na elkaar hetzelfde rondje rijden met de twee verschillende bolides op de 'time trial-modus' is dan ook zeker aan te raden.
De nieuwe carrièremodus: Flitsend begin, daarna hetzelfde riedeltje
Ook in de carrièremodus is de Formule 2 verwikkeld. Met de toevoeging van de Formule 2 laat Codemasters gamers beginnen als Formule 2-coureur, om vervolgens door te stromen naar de Formule 1. Als jong talent mag je je Formule 2-team kiezen (voor ons werd dat uiteraard het Nederlandse MP Motorsport), om het vervolgens op te nemen tegen fictieve rivalen, die je in speciaal geanimeerde scènes het vuur aan je schenen leggen. Verschillende keren zal je in de paddock botsen met je teamgenoot en de rivaal voor het kampioenschap; een leuke en intrigerende toevoeging aan de game.
Echter is de kans om gamers als jonge racetalenten te laten beginnen volgens ons niet volledig benut. Je kunt na het selecteren van je Formule 2-team slechts drie scenario's spelen, namelijk drie (zeer) korte races. Na het laatste speelbare scenario, het kampioensgevecht in Abu Dhabi, moet je aan de slag bij een Formule 1-team. Eenmaal uitkomend in de Formule 1 voelt het Formule 2-avontuur al weer heel snel voorbij en vooral erg kort; we hebben maar even kunnen proeven van de talentenklasse en wellicht was een volledig seizoen leuker geweest. Drie korte scenario's met bijbehorende animatiescènes was voor ons te weinig, van wat in eerste instantie een goed uitgevoerde toevoeging leek te zijn. Wat ons betreft een gemiste kans dus.
Vanaf je overstap naar het grotemannenwerk zien de menu's van de carrièremodus en de mogelijkheden er precies hetzelfde uit als in F1 2018. Wel verhuizen je teamgenoot en je rivaal uit de Formule 2 mee naar de koningsklasse. Zij zullen in vergelijking met jou een concurrerend team uitzoeken, om zo de concurrentiestrijd uit de Formule 2 voort te zetten. Helaas betekent dit niet dat ook de animatiescènes terugkeren: ook dat was een eenmalig avontuur. Leuk feitje: Niet alleen jij kan van team veranderen tijdens je carrière: ook de meegereisde fictieve coureurs èn de officiële coureurs kunnen naderhand van team wisselen. Hamilton bij Ferrari, Verstappen bij Renault: Het is allemaal mogelijk.
Graphics, besturing en multiplayer in detail verbeterd
Zeker als je op 'normale' consoles als de Xbox One of PlayStation 4 speelt, hoef je geen waanzinnige verbeteringen te verwachten met betrekking tot de graphics van de game. Maar, eerlijk is eerlijk: ook in F1 2018 was dat al dik in orde. Wat wel opvalt is dat men de beleving bij avondraces in Bahrein en Singapore flink onder handen heeft genomen. Rijden in het donker onder kunstlicht voelt een stuk realistischer aan, zoals we al hadden voorspeld in onze F1 2019 preview . PC-gamers merken echter wel verschil: krachtige videokaarten persen er in 2019 prachtige beelden uit in 4K en HDR, een merkbaar verschil in vergelijking met F1 2018.
Wat betreft de besturing van de auto's en het gevoel tijdens het rijden zijn enkele details verbeterd. Onder- of overstuur lijkt vaker voor te komen bij het klooien met de set-up van de auto en daarnaast voelt het net iets heftiger als je met je banden over de kerb stones gaat. Vooral bij een racestuur met force feedback is daar verbetering in te vinden. Zoals eerder vermeld, is het besturingsverschil tussen de Formule 1 en Formule 2-bolides waanzinnig. Je hebt weinig speeluren nodig om te ontdekken dat Codemasters daar in de winter veel aandacht aan heeft besteed.
Ook voor het online racen zijn er nieuwe opties, zoals het racen in 'leagues'. Iedere speler kan een eigen competitie maken met aangepaste regels, om vervolgens samen met vrienden of mensen in een community te racen. Je kunt instellen om bijvoorbeeld iedere dinsdag en vrijdag te racen en bovendien kun je zelf de kalender samenstellen. Is de helft van de groep verhinderd? Geen probleem. De beheerder van de competitie kan op elk moment races uitstellen. Het is echter nog maar de vraag of de 'casual gamer' wat aan deze feature heeft. Met het introduceren van 'leagues' lijkt Codemasters vooral aan de eSporters en de diehard gamers gedacht te hebben.
Conclusie: F1 2019 is gaaf, maar er had meer in gezeten
Met het introduceren van de Formule 2 in F1 2019 begint Codemasters aan een nieuw tijdperk. Gamers hebben meer mogelijkheden om het tegen elkaar en de computer op te nemen en bij elk onderdeel van de game lijkt er ten opzichte van vorig jaar vooruitgang geboekt te zijn. Men kan carrièremodus nu starten als Formule 2-rookie, echter zijn de mogelijkheden om als jong talent rond te rijden nihil. Jammer, want een groot deel van de fans zal ongetwijfeld tientallen uren rond willen rijden in de versimpelde Formule 1-bolides. Gelukkig zijn er redenen genoeg om vrijdag naar de winkel te rennen, want in F1 2019 worden gamers en racefans getrakteerd op meer nieuwe features dan ooit.
Video: Trailer F1 2019
[social-post platform="youtube" id="9iEaH5cj-Bw"]