Wat er terecht is gekomen van coureurs die door hun teamgenoot op een ronde gezet zijn
Niet iedere Formule 1-coureur is even getalenteerd. Binnen teams komt het dan ook regelmatig voor dat coureurs niet goed aan elkaar gewaagd zijn. Net zoals nu bij Red Bull Racing tussen Max Verstappen en Pierre Gasly zijn er in het recente verleden coureurs geweest die totaal werden weggeblazen door hun teamgenoot. F1 Maximaal onderzocht de cijfers en achterhaalde wat er van de slecht presterende teamgenoot terecht is gekomen.
Het had iets sneus afgelopen zondag. Terwijl Verstappen raceleider Charles Leclerc meter voor meter aan het binnen hengelen was, zorgde Gasly er voor dat Leclerc bijna een DRS kreeg, omdat de Fransman door de kop van het veld, en dus zijn teamgenoot, op een ronde achterstand gezet werd. Op pure snelheid. Gasly had geen technische problemen of anderszins malheur die zou kunnen verklaren waarom hij een ronde langzamer was dan Verstappen op de Red Bull Ring. Dat laat de vraag stellen: Is het wel eens eerder gebeurt dat een rijder op basis van pure snelheid op een ronde achterstand is gezet?
Vandoorne niet, Palmer wel
Het antwoord op die vraag luidt haast vanzelfsprekend ‘ja’. Het is legio keren voorgekomen dat een coureur zijn teamgenoot op een ronde achterstand heeft gezet, maar vaak lag daar een probleem met de auto of schade na een crash/botsing/incident aan ten grondslag. Wanneer je naar pure snelheid gaat kijken, zijn het aantal ‘overlappingen’ een stuk schaarser. Ook blijkt uit het onderzoek van F1Maximaal dat kwalificatiesnelheid en racesnelheid dan toch twee verschillende dingen zijn. Zo verloor Stoffel Vandoorne vorig seizoen het kwalificatieduel met 21-0 van Fernando Alonso, maar is de Vlaming in de races nooit op een ronde achterstand gezet door zijn teamgenoot en zelfs een flink aantal keren voor de Spanjaard over de finish gekomen.
Een coureur die wel op basis van pure snelheid significant tekort kwam ten opzichte van zijn teamgenoot was de Brit Jolyon Palmer die in 2017 twee keer door zijn Duitse ploegmakker Nico Hülkenberg op een ronde achterstand werd gezet. En dan reed Hülkenberg nog niet eens vooraan. Palmer startte het seizoen 2017 al ongelukkig door als eerste tijdens de seizoen opening in Australië met zijn Renault te crashen . Iets wat hem tijdens Q1 voor de Grand Prix van Rusland nogmaals gebeurde .
In de daaropvolgende race in Spanje kreeg Palmer een volgende reality check toen hij na de kop van de wedstrijd ook teamgenoot Nico Hülkenberg voorbij zag komen en een ronde achterstand opliep. In Barcelona noteerde Hülkenberg met een zesde plaats zijn beste resultaat van het seizoen en zijn veertiende wk-punt, terwijl Palmer nog op 0 stond en uiteindelijk pas bij de spectaculaire Grand Prix van Singapore, waar Max Verstappen en beide Ferrari’s al in de eerste ronde uitvallen, zijn eerste wk-punten van het seizoen pakte. Op dat moment had Palmer tijdens de Grand Prix van Canada zijn teamgenoot opnieuw op pure snelheid voorbij zien komen en waren zijn dagen feitelijk al geteld. Tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten zat Carlos Sainz in zijn Renault-cockpit. Palmer racet inmiddels niet meer en is Formule 1-analist voor de BBC.
De aller slechtste allertijden
Toen Felipe Massa in de Grand Prix van Hongarije 2009 een springveer van de wagen van Rubens Barrichello tegen zijn helm kreeg en de rest van het seizoen uitgeschakeld bleek, kreeg Ferrari’s trouwe testcoureur Luca Badoer eindelijk, eindelijk zijn kans bij de Scuderia. Badoer faalde opzichtig en gaat waarschijnlijk de boeken in als aller slechtste Ferrari-coureur allertijden.
Badoer kwalificeerde zich tijdens zijn eerste race voor Ferrari, tijdens de Grand Prix van Europa, die destijds op het sfeerloze stratencircuit van Valencia verreden werd, als laatste en werd tijdens de race op een ronde achterstand gezet door winnaar Rubens Barrichello, nummer twee Lewis Hamilton en Ferrari-teamgenoot Kimi Raikkonen.
Een race later won Raikkonen de Grand Prix van België en kwamen beide Ferrari’s achter elkaar over de eindstreep. Niet als nummers 1 en 2, maar als nummers 14 en 1. Badoer werd, op tweeënhalve seconde na, niet op een ronde gezet door zijn teamgenoot, maar de boodschap voor de teamleiding van Ferrari was duidelijk: Een race later zat Giancarlo Fisichella in de Ferrari. Badoer bleef nog enkele jaren aan als testcoureur voor Ferrari en werkt tegenwoordig als manager van zijn zoon Brando die in diverse kartkampioenschappen rijdt.
Hans van Brunschot ( hans@f1maximaal.nl )