Burgemeester Zandvoort kijkt na toezegging raad wederom naar landelijke overheid


De gemeenteraad van Zandvoort keurde gisteren definitief een financiële toezegging van vier miljoen euro goed ten faveure van een Nederlandse Grand Prix op het circuit van Zandvoort. Burgemeester Niek Meijer heeft de aangelegenheid direct aangepakt om opnieuw een beroep te doen op het provinciale en landelijke kabinet voor een financiële ondersteuning voor de organisatie van het sportevenement.  
In het verleden klopte de organisatie van een Nederlandse Formule 1-Grand Prix in de duinen al bij het kabinet aan voor financiële ondersteuning van het sportevenement. Ondanks dat de Nederlandse Sportraad het kabinet adviseerde de eerste afwijzing te heroverwegen legde de landelijke overheid het verzoek om financiële steun definitief naast zich neer. De burgemeester van Zandvoort geeft zich echter nog niet gewonnen.
‘Ik vind het prettig dat u mij de gelegenheid biedt om zowel op provinciaal niveau als op landelijk niveau nog eens die vraag neer te leggen’, laat Meijer weten aan Radio 1 . ‘En dan gaat het niet om vele miljoenen, het gaat ook om dat je dat commitment op die manier versterkt. Dus dat zou buitengewoon plezierig zijn.’ Dus u doet een beroep op de provincie en toch ook nog op het kabinet om alsnog te investeren? ‘Zeker. Beter ten halve gekeerd dan ten hele... [gedwaald, red.] verder gewandeld.’ 
'Autosportbezoekers maakt het niet uit, als ze er maar bij kunnen zijn'
Het grootste probleem rondom de Nederlandse Grand Prix zit hem in de infrastructuur; Zandvoort ligt aan het eind van een regionale weg en de angst is groot dat deze volledig vast komt te zitten als vele duizenden fans de Grand Prix willen bezoeken. Het plan dat bezoekers van de Grand Prix met de fiets of het openbaar vervoeren moeten komen staat nog steeds.
‘U heeft al gelezen dat een van de gedachten is om vooral het fietsbezoek te gaan vergroten. We zijn al een aantal jaren bezig om Zandvoort met de fiets veel beter bereikbaar te krijgen; dat is een regionaal denken en dat wordt daar ook volledig ondersteund. Plus, het andere traject is om die fietspaden ook in de komende jaren veel steviger neer te gaan zetten.’ Dus de fans moeten op de fiets komen? ‘Dat doen ze nu al, want heel veel bezoekers komen nu al per trein. Dat kun je nog verder stimuleren. Dat is het mooie aan die bezoekers van autosport, die maakt dat niet uit, als ze er maar bij kunnen zijn.’ (Foto: Red Bull Content Pool / Getty Images)

Top Headlines