Geen reden tot wanhoop voor Verstappen na 'slechtste vrijdag van het jaar'

Red Bull begon uitstekend aan het Britse Grand Prix-weekend, met een verrassende eerste positie voor Pierre Gasly en een derde voor Max Verstappen. In de tweede training verging het beide coureurs wat minder, waarbij Gasly nog wel tevreden was over zijn auto, maar Verstappen er de pest in had.
De problemen van VerstappenDe Nederlander was niet te spreken over de afstelling van de RB15. De auto gleed teveel, kampte met onderstuur en had problemen met de banden. Het Pirelli-rubber kwam niet in het juiste 'venster', waardoor de bedrijfstemperatuur te hoog was. Als gevolg hiervan sleten de banden sneller dan gepland, waarbij met name de linkervoorband het zwaar te verduren had.
Bij Verstappen was zijn set van de zachtste band er al na ruim tien ronden grotendeels aan en op de medium compound ging het iets beter. Teamgenoot Gasly was juist erg te spreken over de afstelling van zijn auto, waarmee hij zich voor het eerst dit seizoen van voren liet zien. De Fransman was in beide sessies ruim sneller dan Verstappen, iets dat normaal gesproken andersom is.
Teamadviseur Helmut Marko legde na afloop uit dat de problemen bij Verstappen niet groot waren. Het team had een fout gemaakt met de setup, maar er is geen sprake van een structureel probleem dat niet oplosbaar is dit weekend. De Oostenrijker verwacht dat Max zaterdag 'gewoon' weer voorin mee doet. Voor Verstappen is het een geruststellende gedachte dat Gasly wel competitieve rondetijden wist te klokken. In de tweede training gaf hij slechts een halve seconde toe op de snelste tijd van Valtteri Bottas.
Mercedes dominant, Verstappen sneller dan FerrariWie de rondetijden van de long runs analyseert kan niet anders dan een conclusie trekken: Mercedes was een klasse apart op de vrijdag. Lewis Hamilton reed met speels gemak rondetijden in de 1.30 op zijn medium band. Een tempo waar niemand bij in de buurt kwam.
Verstappen wist met name op de medium band een pace te rijden die sneller was dan dat van de beide Ferrari-coureurs. Positief voor Red Bull is dat Gasly ook tijdens de langere runs in staat was om een zeer competitief tempo te rijden.
Werk aan de winkelVerstappen liet direct na afloop van de training ten overstaan van RacingNews365 weten dat er 'werk aan de winkel' was voor het team. "De slechtste vrijdag van het jaar", noemde hij het zelfs. Silverstone is een circuit dat op het lijf is geschreven van Mercedes, maar Red Bull moet in staat geacht worden om met Ferrari te knokken.
De beide teams ontliepen elkaar qua snelste rondetijd niets op de vrijdag, waarbij het tempo tijdens de langere runs in het voordeel was van Red Bull. Verstappen weet dat hij onder normale omstandigheden een klap sneller is dan Gasly, iets dat hij dit seizoen bewees door alle negen verreden Grands Prix ruim voor zijn teamgenoot te finishen.
Het tempo van zijn Franse teamgenoot mag dan ook als extra bemoedigend gezien worden. Als Red Bull de setup-problemen van Verstappen morgen weet op te lossen, is de verwachting dat hij meedoet in de strijd voor de derde positie tijdens de kwalificatie. Dan moet hij wel opboksen tegen de krachtige party modus van de Ferrari-motor.

Top Headlines

Oudere Top Headlines