Teamwatchers | 'Herstructurering Williams kost heel veel tijd'
Nul punten. Niks. Nada. Noppes. Het is de oogst van Williams in 2019. Tel daar de zeven punten uit 2018 bij op en de conclusie is snel getrokken dat Williams in de problemen zit. Tel daar een vertrokken technisch directeur en een koppige teambaas bij op en je hebt de poppen aan het dansen.
Met het aantreden van technisch directeur Paddy Lowe hoopte Williams in 2017 een slag te slaan die de afstand van het team met de top van de grid significant zou verkleinen. Lowe werd niet alleen directeur, maar ook aandeelhouder van het team uit Grove. Een teken van vertrouwen in de Brit. Het ging echter faliekant mis. De eerste wagen van zijn hand, de FW40 uit 2018 was een flop en toen de FW41 tijdens de eerste wintertesten niet eens klaar was, viel het doek voor Lowe die zich wegens privé omstandigheden terug trok en recentelijk definitief ontslag nam.
Het vertrek van Lowe zorgt voor een scheve situatie bij het langzaamste team op de grid. 'Ik wil niet te erg in detail treden, maar er is hard gewerkt wat betreft het herstructureren van het team en dat werk gaat ook nog gewoon door', zegt coureur Robert Kubica tegen motorsportweek.com . 'In de fabriek worden keuzes gemaakt om bepaalde mensen op andere plekken neer te zetten en zoiets kost nu eenmaal tijd. Natuurlijk is het zo dat als mensen een team verlaten, je gaten hebt om op te vullen, maar dat kost tijd. We zijn nog altijd een team en we moeten ook niet vergeten credit te geven aan zij die aan de auto werken.'
Meer nodig dan poppetjes herplaatsen
Kubica heeft natuurlijk een punt, maar bij Williams is momenteel meer nodig dan simpelweg poppetjes herplaatsen. Er is bij Williams een nieuw soort realisme nodig om er bovenop te komen. Claire Williams is teveel een aardje naar haar vaartje om anno 2019 leiding te geven aan een Formule 1-team.
De dochter van teamoprichter Frank Williams leeft nog altijd in de illusie dat het team gerund kan worden op de manier zoals haar vader dat altijd gedaan heeft. Williams Senior heeft zijn team altijd autonoom gehouden van sponsor en fabrieksinvloeden en heeft diverse keren een beslissing genomen om een coureur die net wereldkampioen was geworden te vervangen door een coureur die in zijn ogen getalenteerder was.
Dochterlief lijkt nog altijd niet te beseffen dat de merknaam Williams niet langer synoniem staat voor een dominant Formule 1-team. Samenwerkingsconstructies zoals Alfa Romeo met Ferrari of Racing Point met Mercedes heeft worden door Williams steevast van de hand gewezen. 'Zolang als ik leef zal Williams nooit een B-team van een fabrikant worden. Over mijn lijk', zegt Williams in de Netflix documentaire Drive to Survive .
Raceteams vallen in een gat
Williams verdiend de credits om vast te houden aan haar filosofie een puur Brits raceteam te zijn, maar tekent daarmee onvermijdelijk het doodvonnis van haar eigen team. Zonder een vorm van samenwerking of een verdergaande constructie is er immers geen plaats meer voor teams in de Formule 1. SkySports -analist Martin Brundle legt de vinger op de zere plek. 'Williams, en in zekere mate ook McLaren, zitten in een gat. Ze zijn geen fabrieksteams en ook geen B-teams zoals Haas of Toro Rosso. Ze hebben een probleem omdat ze een compleet ander business model hebben dan bijvoorbeeld Haas, dat behalve Ferrari en Dallara bijna geen kostenposten heeft. Op termijn wordt het overleven of kopje onder gaan, want de regels omtrent B-teams gaan echt niet veranderen. Dat zou alleen maar leiden tot een nog verdere reductie van de grid.'
Wat Williams nodig heeft, is een stuk realiteitsbesef dat een verregaande samenwerking met een fabrieksteam nodig is. Sponsoren staan niet in de rij. Williams is in enkele jaren tijd van a-segment sponsoren als Philips, Lenovo, Royal Bank of Scotland en, meest recentelijk Martini, afgegleden naar sponsordeals met (nog) onbekende merken als RoKit.
Een talentvolle coureur als Nico Hülkenberg is ooit de deur gewezen omdat Pastor Maldonado meer sponsorgeld in het laadje bracht en met Lance Stroll, Sergey Sirotkin en dit seizoen Robert Kubica verkiest het team de laatste jaren steevast geld boven talent. Een cultuuromslag is nodig. Herstructering van dit team gaat heel veel tijd kosten. Williams moet zich bewust worden dat er zonder fabrikant geen toekomst voor het team is weggelegd. En dat is doodzonde want geen enkele rechtgeaarde Formule 1-liefhebber ziet Williams graag het loodje leggen.
- Hans van Brunschot ( hans@f1maximaal.nl )