Red Bull Racing ‘gestraft’ voor sterke seizoensstart

Ondanks vier uitvalbeurten in 2022, staat Red Bull Racing fier bovenaan in zowel het kampioenschap voor constructeurs als bij de coureurs. Max Verstappen heeft een voorsprong van 46 punten op Sergio Pérez, zijn teamgenoot binnen Red Bull, die op de tweede plek staat in het klassement. Samen staan de rijders 86 punten voor op Ferrari.
Dit klinkt allemaal erg positief, maar het Oostenrijkse team gaat nu de nadelen ondervinden van de sterke seizoensstart. Sinds vorig seizoen heeft de Formule 1, naast het budget plafond, ook een manier bedacht om de uren in de windtunnel te verdelen. Aan de hand van het kampioenschap krijgen bepaalde teams meer of minder tijd in de windtunnel, dit om de competitie eerlijker te maken.
Voor Red Bull Racing betekent dit dat zij het meeste moeten inleveren. Zij staan namelijk op de eerste positie in het kampioenschap en mogen in het tweede halfjaar van 2022 nog maar 70% van standaard windtunneluren gebruiken (40 uur). Hierdoor zal het team van Max Verstappen nog maar 28 uur mogen testen in de windtunnel en gaan ze er twee uur op achteruit ten opzichte van de eerste seizoenshelft, toen ze 75% van de uren mochten gebruiken.


Ook Ferrari levert in, Mercedes krijgt meer


Niet alleen Red Bull Racing heeft uren moeten inleveren. Ferrari, dat vorig jaar derde werd in het kampioenschap, moet ook twee uur afstaan. Het Italiaanse team mag nog maar 30 uur gebruik maken van de windtunnel, terwijl het maximum in de eerste seizoenshelft nog lag op 32 uur.
Mercedes heeft veel tijd in de windtunnel gewonnen, omdat zij aan het einde van 2021 op de eerste plaats stonden en nu zijn afgezakt naar plek drie. Hierdoor mogen ze nu 10% meer tijd in de windtunnel doorbrengen dan aan het begin van dit jaar. Mercedes gaat er vier uur op vooruit en mag 42 uur testen, 12 uur meer dan Red Bull Racing. Het bericht Red Bull Racing ‘gestraft’ voor sterke seizoensstart verscheen eerst op GP33 .

Top Headlines

Oudere Top Headlines