Ook Saward ziet Nederlandse Grand Prix gebeuren: 'Ik vind het fantastisch'


Er komen steeds sterkere verhalen dat er vanaf 2020 een Nederlandse Grand Prix op de Formule 1-kalender komt te staan. Afgelopen maandag kwam er een gerucht uit Engeland dat de deal beklonken zou zijn, maar ondanks dat Circuitpark Zandvoort – waar de race zou worden gehouden – en haar sportief directeur Jan Lammers in alle toonaarden ontkennen meldt nu ook Joe Saward dat de Formule 1 terugkeert naar Nederland.
‘We racen daar volgend jaar. In mijn nieuwsbrief van vorige week kondigde ik al aan dat er een Nederlandse Grand Prix zou komen’, meldt de Britse Formule 1-journalist op een vraag van F1Maximaal over de kans op een Nederlandse Formule 1-Grand Prix. ‘Ik vind het fantastisch. Ik heb Formule 1-bolides over het oude circuit van Zandvoort zien rondgaan en het was een geweldige plek voor Formule 1.’
Dat het circuit sinds de laatste Grand Prix in 1985 is aangepast is ook Saward bekend, alsmede de bekende problemen met de bereikbaarheid van het circuit: ‘Het huidige circuit lijkt een beetje op het oude circuit. De helft van het oude circuit is nog over en ze hebben een nieuw gedeelte gebouwd wat de sfeer van het oude gedeelte levendig moet houden. Niet dat dat echt gelukt is… Maar het moet leuk gaan worden, het voorspelt een spannende race. Het zal absoluut tot de nok toe vol zitten, je kan er niet met de auto komen, je moet met de fiets of met de trein, wat mogelijk is in Zandvoort.’
'Je moet de Nederlandse Grand Prix in de lente houden'
Al ziet Saward de komst van een Nederlandse Grand Prix als een absolute aanwinst voor de Formule 1-kalender, toch denkt hij dat het ook voor teruglopende bezoekersaantallen bij de Grand Prix van België zal zorgen. Voor eenzelfde kannibalisatie werd gevreesd toen de Grand Prix van Amerika en Mexico samen op de kalender werden aangekondigd, al denkt Saward dat de kortere afstand tussen Nederland en België de situatie toch iets anders maakt. Een oplossing heeft hij echter ook al.
‘Ik denk dat het enorm populair zal zijn, enorm succesvol zal zijn en ik verwacht dat Spa er niet al te blij mee is’, vervolgt de Brit. ‘Bij Austin en Mexico is het een iets ander verhaal, er zit meer dan 1600 kilometer tussen ze in, terwijl dat bij Zandvoort en Spa niet het geval is. Dus ik denk dat je de Nederlandse Grand Prix in de lente moet houden.’ (Foto: Red Bull Content Pool / Getty Images)

Top Headlines