Special | Nederlandse hoogtepunten uit 1000 Grands Prix
De Grand Prix van China in Shanghai dit weekend betekent de duizendste Grand Prix in het wereldkampioenschap Formule 1. Een bijzondere mijlpaal voor de sport. F1Maximaal kijkt terug op de afgelopen 999 Grands Prix en heeft een top-vijf opgesteld van de meeste bijzondere momenten vanuit Nederlands oogpunt.
5. 34x Zandvoort
Van de afgelopen 999 Grands Prix die in het kader van het wereldkampioenschap Formule 1 verreden zijn werden er 34 op het Circuit van Zandvoort verreden. 32 keer gebeurde dat onder de vlag van de Grand Prix van Nederland, twee keer onder de noemer Grand Prix van Europa. De eerste race in de duinen werd verreden in 1948 en gewonnen door de Sidney Charles Davis. In 1985 werd voor het laatst een Formule 1-race op Zandvoort afgevlagd. Niki Lauda won voor McLaren de race voor teamgenoot Alain Prost.
In de tussenliggende jaren is er het nodige memorabele gebeurt op Zandvoort, waaronder een aantal spectaculaire en fatale ongelukken. Zo verbrandde de talentvolle Britse coureur Piers Courage in zijn Williams toen zijn wagen na een crash vlam vatte en op de baan helemaal uitbrandde. Inmiddels is het met de veiligheid van zowel het circuit als de sport flink beter gesteld en is het zelfs mogelijk dat de Nederlandse Grand Prix na een afwezigheid van 35 jaar in 2020 terugkeert op de Formule 1-kalender.
4. Het eerste puntje
Jan Flinterman en Dries van der Lof waren in 1952 de allereerste Nederlandse coureurs die deelnamen aan een voor het WK meetellende Grand Prix. Beiden stonden aan de start van de Grand Prix van Nederland op Zandvoort. Beiden haalden de finish niet en werden niet in de uitslag opgenomen.
Vijf jaar later debuteerde Carel Gaudin de Beaufort tijdens de Grand Prix van Duitsland in de koningsklasse van de autosport. Deze racende jonkheer slaagde er in tegenstelling tot Flinterman en Van der Lof wel in om direct zijn eerste race te finishen, hij werd als twaalfde afgevlagd. In 1963 scoorde De Beaufort tijdens zijn thuisrace op Zandvoort als eerste Nederlander een WK-punt door zesde te worden. In het totaal zou De Beaufort die prestatie nog drie keer herhalen zodat hij uiteindelijk vier WK-punten op zijn naam had staan alvorens hij in 1964 op de Nürburgring verongelukte.
3. Het record van Lammers
In de jaren ’60, ’70 en ’80 reden er diverse Nederlandse coureurs af en toe een keer een race in de Formule 1. Zelden reed een coureur van Oranje een heel seizoen. Jan Lammers kwam in 1978 met 12 races voor het Shadow-team nog het dichtst bij. In de seizoenen die volgden reed de talentvolle Lammers, die later de 24 Uur van Le Mans zou winnen, her en der een Grand Prix voor renstallen met namen als ATS, Ensign en Theodore Racing. Je begrijpt het, WK-punten bleven ver uit Lammers’ bereik. Toch startte de Zandvoorter in de Grand Prix van Long Beach als vierde, het hoogtepunt van een Formule 1-carriere die in 1982 als een nachtkaars uitgaat.
Toch heeft Lammers een bijzonder Formule 1-record op zijn naam staan: de langste tijd tussen twee Grands Prix starts. In 1992 keert Lammers verrassend terug op de grid als hij zich de laatste twee races van seizoen inkoopt bij het in financiële nood verkerende March-team. Lammers zou ook in het seizoen 1993 voor het team gaan rijden, maar March gaat in de winter van 1992 failliet waardoor de opmerkelijke comeback van Lammers beperkt blijft tot twee races.
2. Het eerste podium
In 1994 debuteert Jos Verstappen in de Formule 1 en het zou niet lang duren voordat de jonge Limburger zichzelf tot de meest succesvolle Nederlandse Formule 1-coureur aller tijden zou kronen. Verstappen debuteert immers bij Benetton, een absoluut topteam in 1994, en hoewel de focus van het team volledig uitgaat naar de Duitser Michael Schumacher, scoort Verstappen 10 WK-punten in 10 races en noteert hij zelfs de allereerste Nederlandse podiumfinish.
Tijdens de Grand Prix van Hongarije rijdt Verstappen, die eigenlijk na de voorgaande race in Duitsland vervangen zou worden, maar door de pitbrand in Hockenheim waarbij hij enkele seconden in vlammen stond, respijt kreeg van teambaas Flavio Briatore, lange tijd als vierde rond. De op de derde plaats rijdende McLaren van Martin Brundle vertoont aan het einde van de race flinke mankementen en met nog één ronde te gaan laat de soeverein leidende Schumacher Verstappen voorbij zodat hij nog een ronde alles uit de kast kan halen. Brundle haalt de finish niet en Verstappen passeert hem in zijn laatste ronde op de baan zodat de Nederlander naar het podium mag.
1. Max Verstappen
Alles rondom Max Verstappen is een hoogtepunt voor de Nederlandse Formule 1-recordboeken. De zoon van de hiervoor genoemde Jos debuteert in 2014 tijdens de Grand Prix van Japan tijdens de eerste vrije training voor het team van Toro Rosso op net 17-jarige leeftijd. Enkele maanden later debuteerde hij als officiële rijder tijdens de Grand Prix van Australië 2015, eveneens voor Toro Rosso en een race later werd hij in Maleisië de jongste puntenpakker ooit.
In 2016 werd Verstappen na vier races gepromoveerd naar het team van Red Bull Racing en prompt won de Nederlander zijn eerste race voor de Brits/Oostenrijkse renstal, waarmee hij de eerste Nederlander werd die een Grand Prix op zijn naam schreef. Anno april 2019 heeft Verstappen inmiddels vijf Grands Prix gewonnen, 23 keer op het podium gestaan, 4 snelste raceronden en 697 WK-punten op zijn naam staan én nog altijd jong genoeg is om de jongste wereldkampioen aller tijden te worden. (Foto: Red Bull Content Pool / Getty Images)
Hans van Brunschot hans@f1maximaal.nl