F1 in het kort | Vakantie begonnen voor F1-teams: fabrieken op slot


In de rubriek 'F1 in het kort' houdt F1 Maximaal u op de hoogte van het laatste nieuws van de koningsklasse van de autosport dat nét niet in aanmerking komt voor een uitgebreide vermelding, maar uiteraard wel relevant is om te vermelden.
Deuren van de fabrieken op slot
De Formule 1-teams en haar persooneel kunnen genieten van een verplichte, maar welverdiende vakantie. De komende twee weken mag er niet aan de auto gewerkt worden in de fabriek en ligt alles dus stil.
[social-post platform="twitter" id="1159823967131058176"]
[social-post platform="twitter" id="1159856869676081152"]
Grote evenementen zorgen voor vervroeging Britse GP
De Formule 1 is met de Britse Grand Prix tot een overeenstemming gekomen om de race van volgend jaar een week terug te verplaatsen, tot 19 juli, om een botsing met andere grote evenementen te voorkomen. Silverstone heeft de datum donderdag bekendgemaakt in een e-mail aan de fans. Het betekent dat de race de finale van Euro 2020 bij Wembley en de herenfinale voor heren in Wimbledon zal omzeilen. Wel zal de Grand Prix opgaan tegen de laatste ronde van de Open golf bij Royal St George's, zo meldt Daily Mail .
Russell maakt geen kans op stoeltje Mercedes
George Russell maakt volgens Toto Wolff nog geen kans op een stoeltje bij Mercedes. 'Ik denk niet dat je de mogelijkheid krijgt om in een Mercedes te leren', begint Wolff tegenover MotorsportWeek.com . ' Je wordt in een auto gezet die races en kampioenschappen kan winnen in een omgeving met hoge druk.' Max Verstappen is bij Red Bull wel op jonge leeftijd binnen gekomen. 'Hij heeft de mogelijkheid gekregen, ook al was hij buitengewoon getalenteerd en goed ontwikkeld door zijn talent. Hij kreeg de mogelijkheid om te leren, wat zeker een kracht is van de situatie van Red Bull en Toro Rosso', geeft Wolff toe.
Bottas in de problemen bij Mercedes
De vraag die momenteel speelt bij het team van Mercedes is wie volgend seizoen het stoeltje naast Lewis Hamilton mag bezetten: Valtteri Bottas of Esteban Ocon. Deze vraag moet Mercedes in de zomervakantie beantwoorden. Het team heeft zich deze deadline gesteld voor hun keuze. 'Als de Grand Prix van Hongarije een aanbevelingsbrief voor Valtteri Bottas had moeten zijn, zou hij nu zijn Mercedes-baan kwijt zijn', stelt Auto Motor und Sport . 'De Fin hoopt allen dat zijn juryleden het grotere plaatje zullen zien. De beslissing moet nog in de zomervakantie vallen.'
Mercedes ontving Netflix opnieuw
Tijdens de Grand Prix van Hongarije van afgelopen week heeft Netflix voor haar F1-documentaire opnieuw mogen filmen bij Mercedes, zo weet journalist Chris Medland te melden in de Missed Apex Podcast . Het Amerikaanse bedrijf mocht een week eerder ook al filmen in Hockenheim, maar daar kende de Duitse renstal van Toto Wolff een dramatisch weekend met Lewis Hamilton die als negende over de finishlijn kwam en Valtteri Bottas die uitviel. 
Medland zegt: 'Waarschijnlijk lieten ze Netflix in Hongarije weer toe, omdat Duitsland zo’n ramp was. Ik weet niet precies hoeveel er gefilmd is, maar ze lieten in ieder geval de deur open. Ik denk dat ze gewoon wilden laten zien hoe ze van zo’n slecht weekend herstellen.'
Marko duidelijk over eventuele komst Marko
Op de Spaanse televisie werd nog maar eens aan Helmut Marko gevraagd of Fernando Alonso Pierre Gasly komt opvolgend. Van een lang gesprek was geen sprake, want Marko was ouderwets duidelijk: 'Nee.' De vraag werd gesteld naar aanleiding van uitspraken van Lewis Hamilton en Max Verstappen, die zeiden Alonso graag terug te zien in de Formule 1. Zo zei Verstappen het jammer te vinden nooit tegen Alonso te hebben gereden.
Haas beslist in komende dagen over titelsponsor Rich Energy
Guenther Steiner heeft aangegeven dat Haas tijdens de zomerstop beslist of ze verder gaan met titelsponsor Rich Energy. De twee kampen leven al enkele maanden in onmin met elkaar, na enkele gekke tweets van voormalig Rich Energy CEO William Storey. Steiner: 'Het rommelt nog steeds, maar we maken in de komende dagen een beslissing. Aan het begin van de tweede seizoenshelft zal iedereen onze beslissing weten. Zijn de logo's van Rich Energy op onze auto’s, dan gaat onze partnerschap door. Anders niet.'
Kapotte wheelgun nekt Norris
Lando Norris werd negende dankzij een kapotte wheelgun. Zijn teambaas Andreas Seild verontschuldigde zich naar zijn coureur. 'Helaas was er een probleem met de wheelgun voor de linkerachterband. Daardoor ontstond een vertraging bij de bandenwissel. Het kostte hem twee posities. Daarnaast kwam Valtteri Bottas dichtbij en pakte hem later eveneens. Excuses van onze kant aan Lando. Hij heeft pech gehad, want qua rijden zette hij een geweldige prestatie neer. Dit gebeurt echter in de racerij', aldus Seidl tegenover Motorsport.com . 
Honda leert van GP Hongarije
Toyoharu Tanabe van Honda heeft na de GP van Hongarije laten weten dat het bedrijf lering moet trekken uit de race. Lewis Hamilton finishte voor Max Verstappen. 'De race heeft bewezen dat het leidende team in het kampioenschap nog steeds een performance voordeel heeft ten opzichte van ons. Daarom moeten we onze motor en chassis nog verbeteren om meer races te winnen na de zomerstop', aldus Tanabe.
Giovinazzi krijgt gridstraf van drie plaatsen
Antonio Giovinazzi heeft een gridstraf van drie plaatsen gekregen voor het hinderen van Lance Stroll in de kwalificatie. De Italiaan kwalificeerde zich als veertiende, wat betekent dat hij zondag als zeventiende kan beginnen aan de GP van Hongarije.
Verstappen reageert op 1000pk Renault-motor
Er gaan geruchten dat Renault de 1000 pk heeft gehaald met de Renault-motor. Max Verstappen heeft er zijn bedenkingen bij, zo blijkt uit zijn reactie op de persconferentie. 'Als ze 1000 pk hebben, dan hebben ze wel een hele slechte auto', zei Verstappen, waarna Hamilton een beetje begon te gniffelen.
Zeven coureurs rijden met nieuwe versnellingsbak
Een zestal coureurs rijden in Hongarije met een nieuwe versnellingsbak, zo weet de doorgaans goed ingevoerde journalist Albert Fabrega op basis van FIA-papieren te melden. Pierre Gasly, Valtteri Bottas, Lando Norris, Sergio Perez, Lance Stroll, George Russell en Antonio Giovinazzi rijden allen rond met een andere versnellingsbak ten opzichte van de Grand Prix van Duitsland. Voor alle zeven coureurs is dit overigens zonder gevolgen. Stroll, Giovinazzi en Russell hebben al zes GP's erop zitten met hun oude bak en mogen zonder consequenties een nieuwe erin schroeven, terwijl de overige rijders de vorige race niet finishten en zodoende ook hun versnellingsbak mochten vervangen.
Reactie Marko na VT1
Helmut Marko is tevreden met wat hij heeft gezien in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Hongarije. 'We zitten er bij. De auto is alleen nog iets te rusteloos voor Max', wijst hij op de twee spins van Max Verstappen in de eerste vrije training. Ferrari lijkt sterker dan gedacht. 'Ze zijn brutaal sterk in de eerste sector', aldus de consultant van Red Bull Racing.
Groen licht voor Spaanse GP
Spaanse media melden dat Catalaanse regering groen licht heeft gegeven voor een Grand Prix in Montmélo. Daarmee kan het contract met één jaar verlengd worden tot en met 2020. Ze vinden de GP belangrijk voor het toerisme en de auto-industrie. De race zou tussen die van Nederland en Monaco verreden moeten worden in het weekend van 15-17 mei.
Gelooft 'Seb' in sprookjes?
Sebastian Vettel is van mening dat hij de Grand Prix van Duitsland had kunnen winnen. 'Als we in dezelfde ronde als Kvyat de banden gewisseld, dan hadden we de race kunnen winnen', denkt de Ferrari-coureur. Max Verstappen pakte in Hockenheim zijn tweede zege van dit seizoen.
Contractverlenging aanstaande voor Perez
Sergio Perez is dichtbij contractverlenging bij Racing Point voor het seizoen van 2020. Volgens de Mexicaanse coureur moeten 'alleen de puntjes nog op de i gezet worden', zo laat hij weten aan Motorsport.com . 'Maar je weet hoe het gaat in de Formule 1: het is pas zeker als er handtekeningen zijn gezet', houdt hij het nog spannend.
Renault komt met update over ongeval met truck
Renault heeft te kennen gegeven dat de chauffeur van de Renault-truck, die in Hongarije een ongeluk kreeg, geen zware verwondingen heeft en dat hij vooruitgaat. De chauffeur is op weg naar huis om te herstellen. De spullen van Renault, die in de truck aanwezig waren, zijn niet beschadigd. De voorbereiding op de Hongaarse Grand Prix kan dus 'gewoon' doorgaan.
[social-post platform="twitter" id="1156846460073390081"]
Haas ook in Boedapest met twee verschillende auto's
Haas gaat net als in Hockenheim, ook in Boedapest met verschillende auto’s rijden. Dit laat teambaas Guenther Steiner weten op de website van zijn werkgever. ‘We weten nog steeds niet wat er aan de hand is met onze pace. Dus we hebben besloten om in Boedapest volgens dezelfde aanpak te werk te gaan. Romain Grosjean rijdt met de ‘Melbourne-motor’, en Kevin Magnussen met de ‘Hockenheim-motor’. Aan het begin van het seizoen leken we competitief, maar na Melbourne bleek dat dit niet het geval is. We moeten zien te begrijpen wat er mis is gegaan, en dat willen we doen door met twee verschillende auto’s te gaan rijden.
Hamilton niet in 'Drive to Survive'?
Eén weekend mocht de Netflix-productiecrew van 'Drive tot Survive' Mercedes op de voet volgen, en dat gebeurde tijdens de Grand Prix van Duitsland. Liet nou net daar alles misgaan bij Mercedes. Lewis Hamilton denkt dat hij echter niet voorkomt in de serie. 'Ik denk niet dat het een afleiding was, ze waren allemaal hartstikke aardig. Ik zal er toch niet veel in te zien zijn, aangezien ik de hele tijd ziek was. Daarnaast ga ik ook geen toestemming geven om de beelden vrij te geven waarin ik te zien ben. Dikke kans dat ik dus überhaupt niet ben terug te zien.'
Cinelli verruilt Ferrari voor Alfa Romeo
Alessandro Cinelli wordt de nieuwe chef aerodynamica bij Alfa Romeo. De 44-jarige technicus is nu nog in dienst bij Ferrari, waar hij al zeventien jaar werkzaam was. Cinelli zal bij het team uit Hinwil de plek innemen van Jan Monchuax, die nu technisch directeur is bij Alfa Romeo.
Lauda krijgt opvolger bij Mercedes
Niki Lauda heeft een opvolger bij Mercedes. De legendarische coureur was tot aan zijn overlijden niet-uitvoerend voorzitter van het Formule 1-team van Mercedes. Die rol wordt vanaf heden vervuld door Markus Schäfer.
Laatstgenoemde is ook werkzaam op de ontwikkelingsafdeling van Mercedes, waar hij niet-uitvoerend directeur is. Die functie behoudt erbij. Hij komt in een bestuur waarin ook teambaas Toto Wolff, René Berger en Britta Seeger (Hoofd Marketing en Sales) zitten.
'De ondersteuning voor de Formule 1 is altijd weerspiegeld in het bestuur van het team. Dat blijft zo door de benoeming van Markus voor de komende jaren. De Formule 1 is een krachtig technologie- en marketingplatform voor Mercedes-Benz wereldwijd. Het is een waardevolle etalage voor de waarden en het concurrentievermogen van het bedrijf', aldus Wolff.
Formelere rol voor Prost
Alain Prost heeft een formelere rol gekregen bij Renault, zo meldt Motorsport.com . De Fransman is benoemd tot niet-uitvoerend bestuurslid (non-executive CEO). Vorige maand werd hij al benoemd tot bestuurslid als vervanger van Thierry Bollore, die zich meer met het moederbedrijf van Renault bezig zou gaan houden.
Gave analyse van Anthony Davidson
Anthony Davidson neemt voor Sky Sports tot in detail alle noemenswaardige spins door tijdens de Grand Prix van Duitsland. Voor de drama's van Mercedes komen aan bod op de Britse zender. Bekijk hier de analyse op Instagram .
Renault-truck krijgt ongeluk in Hongarije
Eén van de Renault-trucks is op maandag dwars door de vangrail gereden op een snelweg in Hongarije. Hij belandde met de voorkant in de greppel. De oplegger stond nog op de snelweg. De bestuurder is gewond, maar buiten levensgevaar. Volgens Renault hield de chauffeur zich aan de regels. Hij kwam vast te zitten in de cabine, maar is bevrijd door de brandweer. 
[social-post platform="twitter" id="1155797750790967297"]
Red Bull verbreekt eigen record snelste pitstop
Twee weken geleden op Silverstone verbrak Red Bull het eigen pitstoprecord door Pierre Gasly na 1.90 seconden al weg te laten rijden. Zondag in Hockenheim verbraken ze nog maar een keer hun eigen record. Een pitstop van de uiteindelijke winnaar Max Verstappen werd volbracht in 1.88 seconden. Williams was met 1.99 seconden het team met de één-na-snelste pitstop in Duitsland.
Alfa Romeo moet zich verantwoorden bij stewards
Kimi Räikkonen en Antonio Giovinazzi hebben de Duitse Grand Prix als zevende en achtste afgesloten, maar het is niet zeker of ze die plekken behouden. Journalist Luke Smith deelt op Twitter een document waarin de FIA constateert dat beide Alfa Romeo's artikel negen van het technische reglement en regel 27.1 van het sportieve reglement hebben overtreden. Artikel heeft te maken met de versnellingsbak en regel 27.1 luidt letterlijk dat de coureur zelf de auto moet hebben bestuurd. Wat er precies gaande is, is niet bekend.
<

Could both Alfas be in trouble? #F1 #GermanGP pic.twitter.com/wVLgtvYakh
— Luke Smith (@LukeSmithF1) July 28, 2019




Norris begint vanaf P19
Lando Norris zal 'achteraan' moeten beginnen tijdens de Grand Prix van Duitsland. McLaren heeft besloten een batterij te vervangen, dat betekent een nieuwe MGU-H en control electronics. Bij Sebastian Vettel zit er volgens Albert Fabrega een eveneens een nieuwe CE in.
[social-post platform="twitter" id="1155425947476201473"]
Norris hoeft niet te vrezen voor onderzoek
Voor Alexander Albon zat de kwalificatie er na Q1 al op in Duitsland. De Toro Rosso-rijder klaagde echter over de boodradio dat hij werd opgehouden door Lando Norris. De FIA heeft de kwestie onderzocht, maar de stewards hebben besloten om de McLaren-coureur niet te straffen. Volgens hen waren zowel Albon als Norris bezig aan een 'flying lap'. 
FIA hamert op track limits
De FIA heeft bij de coureursbriefing voorafgaand aan VT3 en de kwalificatie gehamerd op track limits bij de eerste en laatste bocht. FIA Raceleider Michael Masi vertelde de rijders dat er veel coureurs onrechtmatig de baan af gingen tijdens de eerste twee trainingen, waardoor er extra gelet zal worden op de zogeheten 'track limits'. Met name bij de eerste en laatste bocht gingen veel auto's wijd, iets wat een oneerlijk voordeel kan opleveren. 
Verstappen had beter verwacht van Vettel
Max Verstappen heeft in een interview met Movistar lichte kritiek geuit richting Sebastian Vettel. De Heppenheimer knalde achterop de RB15 op Silverstone en dat kostte Verstappen zijn podium. 'Het is makkelijk om te oordelen als iemand een fout maakt, maar hij is een viervoudig wereldkampioen en hij weet hoe hij moet rijden.'
[social-post platform="twitter" id="1154735274397593600"]
Verstappen hoopt op robuustere auto's
De Red Bull Racing-coureur zou graag willen zien dat de bolides meer kunnen hebben. 'Natuurlijk is er een limiet', laat hij weten aan Motorsport-total.com . 'Als ze te robuust zijn, kan je elkaar van de baan duwen. We hebben nu veel kleine onderdelen op de auto, bij een lichte touché verliezen we al downforce. Dit gevaar kan verminderd worden', oppert de rijder. 'De baffles en andere onderdelen zijn te complex', aldus Verstappen.
Meeting teams, FIA en FOM
Afgelopen week hadden de Formule 1-teams, de FOM en de FIA en afspraak staan in Genève. In Zwitserland praatten de partijen over de nieuwe 2021-reglementen, die nog altijd niet officieel vastliggen. Naar verluidt ligt er een groot concept plan op tafel, waarmee iedereen nog formeel mee in moet stemmen. Of er daadwerkelijk knopen zijn doorgehakt in de Alpen, is niet bekend, aldus Albert Fabrega op zijn Twitter-account.  
Tweede serie van Netflix bevestigd
De officiële site van de Formule heeft woensdag rond het middaguur bevestigd dat er een tweede serie komt van de populaire Netflix-serie Drive to Survive. Deze wordt dit seizoen opgenomen en in tegenstelling tot de serie die dit jaar uitkwam doen alle teams mee, dus ook Mercedes en Ferrari. Beide topteams weigerden vorig jaar nog deel te nemen, maar zijn nu overstag gegaan.
Renault gaat verder met BP en Castrol
De strategische samenwerking tussen Renault, BP en Castrol is verlengd tot en met 2024. Zo krijgt Renault de brandstof, motorolie en remvloeistof ook aangeleverd na de nieuwe reglementen van 2021. McLaren gebruikt ook brandstof van BP/Castrol, maar zij sloten eerder dit seizoen een deal met Petrobras. 
Foto's nieuw circuit GP Vietnam
In 2020 staat voor het eerst de Grand Prix van Vietnam op de Formule 1-kalender . In Hanoi zullen de teams op een nieuw (straten-)circuit gaan racen, waarvan er deze week nieuwe beelden zijn vrijgegeven. Op 3D-foto's is te zien hoe de baan in Azië eruit komt te zien.
[social-post platform="twitter" id="1153613475299516417"]
Demo's Red Bull Racing in Zwitersland
Het Oostenrijkse Red Bull Racing is van 10 tot en met 11 augustus in Zwitersland te bewonderen bij de Red Bull Race Day. Het evenement vindt plaats op de luchthaven van Grenchen. De ervaren Sebastien Buemi, nog altijd onder contract bij Red Bull, zal het publiek vermaken door enkele demo's te verzorgen.
Norris grapt over Rich Energy
Tijdens de 24 uur van Spa heeft Lando Norris zelfs achter het stuur tijd voor grappen en grollen. De Formule 1-coureur gaat tijdens zijn livestream op Twitch in op de grote soap rondom Haas en Rich Energy. 'Rich Energy? Heeft iemand dat ooit gedronken?' Lacht de Brit. 'Volgens mij hebben ze gewoon één leeg blikje gemaakt, voor de reclame. Ik heb er daarna nooit meer één gezien. Het lijkt een grote grap.'
Wurz weg als adviseur bij Williams
Alexander Wurz is niet langer werkzaam als consultant voor Williams. De voormalig Formule 1-coureur heeft zijn adviserende functie, die hij al jaren invulde, opgegeven. In de afgelopen jaren zijn er enkele personeelsherstructureringen geweest in het team van Williams. Mensen kwamen of gingen, of beide, zoals Paddy Lowe. Wurz heeft echter zijn rol zelf stopgezet. 
Technisch directeur Alfa Romeo keert terug naar Ferrari
Simone Resta keert terug naar Ferrari. Althans, dat gerucht wordt heviger en heviger. De technisch directeur van Alfa Romeo was in het verleden al werkzaam voor Ferrari, als ontwerper. Aan het eind van juli vertrekt hij na een jaar weer bij Alfa Romeo. Daar wordt zijn functie ingevuld door Jan Monchaux, het huidige hoofd van de aerodynamische afdeling.
Whiting herdacht op Silverstone; indrukwekkende speech Vettel
De Formule 1-gemeenschap heeft afscheid genomen  FIA-racedirecteur Charlie Whiting, die in maart overleed. Oude vrienden, bijna alle teambazen en coureurs en de familie van Whitings woonden het evenement bij. Whiting zijn ex-vrouw, Ross Brawn, Sebastian Vettel en Jean Todt hielden toespraken. De grootste indruk maakte Sebastian Vettel met zijn bijdrage. Hij noemde Whiting een schildwacht waar je altijd op kon rekenen. Heel anders dan een beschermengel, die je van tijd tot tijd alleen maar helpt. Bekijk hier de speech.
[social-post platform="youtube" id="Uq1clvGNsS4"]
Masi blijft in 2019 wedstrijdleider van Formule 1
Michael Masi zal in ieder geval de rest van dit seizoen de wedstrijdleider blijven in de Formule 1, zo meldt RaceFans . De Australiër werd aan het begin van het seizoen ineens wedstrijdleider toen vlak voor de Grand Prix van Australië Charlie Whiting, die de rol jarenlang op zich nam, plotseling overleed.
De crash vanaf de tribune
Het is hét punt van aandacht na afloop van de Grand Prix van Groot-Brittannië. Sebastian Vettel ging wederom de fout in en klapte achterop de Red Bull van Max Verstappen. Een fan heeft het vastgelegd vanaf de tribune, de geschokte reacties suggereren dat daar meer dan enkele Nederlandse fans aanwezig waren.
[social-post platform="twitter" id="1150760959348285441"]
Zoon Charlie Whiting zal startsein geven voor Britse Grand Prix
De Grand Prix van Groot-Brittannië is voor veel mensen binnen de Formule 1 een hele speciale. Het zou de zoveelste thuisrace worden voor voormalig wedstrijdleider Charlie Whiting, die aan het begin van het 2019-seizoen plots overleed. Bij de race op Silverstone wordt extra stilgestaan bij het overlijden van de zeer gerespecteerde persoonlijkheid binnen de Formule 1. Zo gaf Sebastian Vettel een prachtige speech bij een herdenkingsmoment dit weekend. Zondagochtend werd bekend dat de zoon van Charlie Whiting het startsein zal mogen geven bij de start van de Formule 1-race.
Rich Energy deelt alweer sneer uit aan Haas
Alweer deelt Rich Energy, dat in een heftige relatiebreuk zit met Formule 1-team Haas, een forse beuk uit op Twitter. Eigenaar William Storey heeft ogenschijnlijk weer de touwtjes van het Britse Twitter-account in handen genomen en maakt van de gelegenheid gebruik om Haas opnieuw zwart te maken. Lees de tweet hieronder.
[social-post platform="twitter" id="1149997894629580802"]
Horner dolt met Wolff
Christian Horner had tijdens de persconferentie voor teambazen een onderonsje met Toto Wolff. Er ging een tijdje geleden het gerucht dat Wolff de nieuwe CEO van de F1 zou worden. Dit heeft de Oostenrijker overigens eerder al ontkend.
'Toto de nieuwe CEO van de F1? Ik dacht dat hij dat al was', grapt Horner, wijzend op de dominantie van Mercedes in de sport. 'Maar het is allemaal de keuze van Liberty Media. Op commercieel gebied doen ze het goed. We moeten ze alleen nog een show geven die ze kunnen verkopen.'
Kubica mag ook na de zomerstop blijven zitten
Claire Williams, teambaas van Williams, heeft daags voor de Grand Prix van Groot-Brittannië laten weten dat Robert Kubica voorlopig niet vervangen gaat worden. Er gingen geruchten dat de Pool, die erg tegenvalt, zou moeten vertrekken in de zomerstop maar volgens Williams 'wordt daar niet aan gedacht', zo meldt ze tegenover Crash.net.
Vrachtwagen met Ferrari-onderdelen gebruikt
Een vrachtwagen met Ferrari-onderdelen is gebruikt door vluchtelingen om mee te gaan vanuit Calais naar Groot-Brittannië, zo meldt Motorsport Italie . Toen de deuren werden geopend van de tractor was het duidelijk dat er vluchtelingen waren in het cargo-gedeelte van de truck. Het overkwam Williams ook al deze week. Een paar jaar geleden zaten er acht vluchtelingen in een truck van Pirelli.
Williams langer door met titelsponsor Rokit
Williams gaat langer door met titelsponsor Rokit. Beide partijen hebben een overeenkomst van vijf jaar met elkaar afgesloten. Teambaas Claire Williams is er maar wat blij mee: 'Rokit kwam bij het team in een uitdagende periode en het betekent heel veel voor ons dat ze in onze visie geloven en ons willen helpen om dat te bereiken.'
[social-post platform="twitter" id="1149242393214029824"]
Bocht 17 op Silverstone aangepast
Journalist Albert Fabrega meldt dat bocht 17 op het circuit van Silverstone is aangepast. Coureurs hebben nu minder ruimte om over de kerbs te gaan, omdat de groene strook aanzienlijk kleiner is gemaakt.
[social-post platform="twitter" id="1149010954375585792"]
Formule 1 komt met openbare afspeellijst met muziek voor fans
De Formule 1 heeft een open muziek afspeellijst aangemaakt waarin iedere week nieuwe nummers komen te staan die van doen hebben met de koningsklasse, zo meldt de sport zelf. Aan de hand van vier verschillende categorieën (Pace, Mechanical, Spirit en Fan) wordt de muziek toegevoegd en kunnen de fans de nummers beluisteren. Dat kan via zowel Spotify als Deezer als Apple Music.
Robin Frijns verlengt contract bij Envision in Formule E
Robin Frijns heeft zijn contract bij het Audi-team Envision Virgin uit de Formule E verlengd. De 27-jarige Limburger zal zo voor het vierde seizoen op rij uitkomen in de elektrische raceklasse. Eerder dit jaar wist de Maastrichtenaar al de ePrix (zoals een race in de elektrische serie wordt genoemd, red.) van Parijs op zijn naam te schrijven.
Verstappen lacht: 'Tegen hem zou ik geen enkele kans maken'
Net als topsporter Marcel Hirscher heeft Max Verstappen een dubbele nationaliteit. Hirscher heeft naast de Nederlandse de Oostenrijkse nationaliteit en Verstappen heeft naast de Nederlandse de Belgische nationaliteit. Enig verschil: Hirscher staat op ski's terwijl Verstappen bijna elk weekend het gaspedaal intrapt. Zou de Red Bull-coureur enige kans hebben als hij het op de ski's op moet nemen tegen Hirscher? 'Ik kan skiën, maar niet zo goed als hij. Ik zou geen kans maken op de hellingen tegen hem', lacht Verstappen tegenover Heute .
Eerste officiële racedatum voor 2020 bekend gemaakt
Op zaterdag 6 juli heeft de Formula 1 bekend gemaakt dat de eerste race voor het seizoen van 2020 gaat plaatsvinden in het weekend van 12 tot en met 15 maart. Australië staat weer als eerste op de kalender voor het wereldkampioenschap van 2020. Op zondag 15 maart gaan dan de lichten weer uit voor de allereerste race in Melbourne op het Albert Park Street Circuit. Voor wanneer Nederland precies op de kalender staat is nog niet bekend.
Verstappen: 'Mijn vader zou knock-out gaan'
Jos Verstappen keerde afgelopen weekend voor één keer zelf terug op de racebaan, toen hij het tegen voormalig Fomule 1-coureurs opnam in supercars op de Red Bull Ring. Volgens zoon Max is een ritje in een Formule 1-bolide uit 2019 echter geen optie. 'Mijn vader zou in de huidige auto's al na twee ronden knock-out gaan', zegt de Nederlander in gesprek met Salzburger Nachrichten . 'Je conditie moet immers op en top zijn.'
Sponsor Kubica weerlegt berichtgeving over vroege exit
Vrijdagochtend deden er diverse geruchten de ronde over PKN Orlen, een Pools telefoonbedrijf dat Robert Kubica sponsort. Wegens tegenvallende resultaten bij Williams zou het bedrijf willen stoppen met sponsoring. Dat ontkent het bedrijf nu echter. 'De speculatie is niet waar. Het contract geldt voor het hele seizoen en bevat zelfs een optie voor een tweede jaar.'
F1 Maximaal is op zoek naar een parttime redacteur!
Mogelijk tweede Amerikaanse Grand Prix in Miami
Een eventuele tweede Grand Prix in Amerika wordt mogelijk gehouden in Miami. Chase Carey, de eigenaar van de koningsklasse van de autosport, vroeg de tien teambazen op welk circuit zij in de toekomst willen racen: Miami, Las Vegas of Indianapolis. De meerderheid stemde op Miami, zo schrijft Auto, Motor und Sport. 
Giovinazzi snelste coureur bij laatste testdag Pirelli-banden
Antonio Giovinazzi zette woensdag de snelste tijd neer voor het team van Alfa Romeo bij de laatste testdag van Pirelli voor 2020. Op de Red Bull Ring werd na afloop van de Oostenrijkse Grand Prix flink wat ronden verreden, om zo data te vergaren voor de bandenleverancier. De Italiaanse rijder reed in totaal 110 ronden over het asfalt in Spielberg. 
Pat Fry vertrekt bij McLaren
Pat Fry vertrekt bij McLaren, weet  RaceFans.net . Fry werd in september aangesteld als interim engineering director. Ondanks dat McLaren uitermate goed lijkt te presteren, vertrekt de Brit mogelijk naar Renault of Williams. Naar verluidt fungeerde Fry als overbrugging tussen zijn voorganger Matt Morris en de van Toro Rosso overgekomen James Key. Key gaat het vanaf nu dus zelf doen op de positie van Fry.
Mateschitz geniet van overwinning Verstappen
Dietrich Mateschitz was gisteren ook aanwezig in Spielberg om de Oostenrijkse Grand Prix te aanschouwen. Net als in 2018 zag de Oostenrijker Max Verstappen winnen op de Red Bull Ring. Volgens berichtgeving van Laola1  vloog de eigenaar van het merk Red Bull Verstappen, Christian Horner en Helmut Marko om de hals. 'Ik wil nu een drankje en alleen maar genieten', zei Mateschitz.
Russell moet vanuit pitstraat starten
George Russell zal de Grand Prix van Oostenrijk vanuit de pitstraat moeten starten. Williams heeft besloten om op het laatste moment de voorvleugel van de Brit te vervangen, waardoor hij niet op de grid mag starten aan de race. Oorspronkelijk zou de rijder vanaf P18 starten.
Eerste bocht in Oostenrijk heet nu officieel Niki Lauda bocht
Een mooi eerbetoon aan Niki Lauda van Red Bull en de organisatie van de Red Bull Ring. Vanaf nu heet de eerste bocht van het circuit in Spielberg de Niki Lauda bocht. De geluiden hingen al even in de lucht, maar het Twitter account van Red Bull Racing maakte het nieuws zondagochtend officieel bekend. 
[social-post platform="twitter" id="1145235119697006593"]
Russell gestraft voor hinderen Kvyat
George Russell heeft een gridstraf van drie plaatsen gekregen voor het hinderen van Daniil Kvyat in Q1 van de kwalificatie. De Rus moest met 250 kilometer per uur om de traag rijdende Williams heen sturen.
[social-post platform="twitter" id="1144987459777957889"]
Ocon rijdt liefst drie volledige Grands Prix in simulator
Esteban Ocon heeft een drukke avond achter de rug. De reservecoureur van Mercedes heeft liefst 221 ronden op de Red Bull Ring in de simulator gereden. Dat zijn meer dan drie volledige Grands Prix.
[social-post platform="twitter" id="1144905402380894209"]
Sainz kan achteraan starten bij GP Oostenrijk
Carlos Sainz heeft eveneens een gridstraf te pakken. De Spanjaard begon de eerste vrije training van de Grand Prix van Oostenrijk met nieuwe motoronderdelen en zal achteraan starten. Daniel Ricciardo heeft deze B-Spec van Renault al in Frankrijk in zijn auto gehad.
Gridstraf voor de Hulk
Net als Alexander Albon zal Nico Hulkenberg aan de achterhoede van de grid gezet worden. De Hulk kan in Spielberg rekenen op een nieuwe ICE, turbocharger, MGU-H en een derde MGU-K. Daarnaast wordt de elektronica van de wagen vernieuwd. Dat gaat alleen niet zonder straf. 15 plekken kost het de Renault-coureur maar liefst. Garant voor een laatste plek.
Ericsson terug in Formule 1-auto voor bandentest Pirelli
Marcus Ericsson zal volgende week voor het eerst sinds lange tijd weer eens een Formule 1-bolide mogen besturen, zo meldt Alfa Romeo op Twitter . De Zweed, die vorig jaar nog voor het voorgaande Sauber als racecoureur in actie kwam, mag dinsdag voor Pirelli de banden voor 2020 testen op de Red Bull Ring. Vaste kracht Antonio Giovinazzi stapt woensdag in de auto om het nieuwe rubber voor volgend seizoen aan de tand te voelen. (Foto: Alfa Romeo F1)
Stewards en regels blijven onveranderd na vele klachten
Na de controversiele penalty van Sebastian Vettel in Canada, waar hij na een momentje off-road onveilig de baan op kwam en Lewis Hamilton in de weg zat, konden de FIA-stewards rekenen op flink wat kritiek. Formula 1 race-director Michael Masi zegt nu dat de FIA niets zal veranderen. Ook in Frankrijk kregen de stewards kritiek dankzij een straf voor Daniel Ricciardo en de betwistbare vijfsecondenstraf van Sergio Perez. 'Ook de regels passen we midden in het seizoen niet aan. We hebben een regelementenboekje voor het hele jaar, dat blijft zo. Natuurlijk kijken we wel naar wat volgend jaar beter kan', aldus Masi. 
Verstappen geniet van Oostenrijkse fans bij demo
Max Verstappen had naar eigen zeggen een topdag in het Oostenrijkse Graz, waar de Nederlander samen met Red Bull een demo gaf. In de RB7 van Sebastian Vettel deed Max een 'hill climb', iets wat voor hemzelf best spectaculair was. 'Dit is nog nooit eerder gedaan, dus het is erg cool om dit te mogen doen. Ik denk wel dat dit een van de moeilijkste show runs is die ik heb gedaan. Het is leuk om te zien hoe zoveel Oostenrijkers uit zijn gelopen om mij te zien vandaag', aldus de Limburger in een persbericht van Red Bull.

Top Headlines