Silly Season update: Grote stoelendans in Formule 1 op komst?

MercedesHamilton: BevestigdBottas: OnzekerVoor het derde jaar op rij moet de teamleiding van Mercedes een besluit nemen over de toekomst van Valtteri Bottas. De Fin kreeg de voorbije twee jaren een contractverlenging voor één seizoen, ook na zijn matige optreden in 2018. Dit seizoen komt hij wederom niet in de buurt van teamgenoot Lewis Hamilton.
Toto Wolff wacht een lastige keuze tussen de talentvolle, en soms rebelse, Esteban Ocon en de rustige Valtteri Bottas. De keuze voor Ocon zou een keuze zijn voor het opleidingsprogramma van Mercedes, een keuze voor Bottas is een veilige keuze waarmee Ocon ‘vrij man’ is.
FerrariVettel: BevestigdLeclerc: Bevestigd
Geen personele problemen bij Ferrari. Ondanks dat er soms indianenverhalen zijn dat Sebastian Vettel na zou denken over zijn toekomst, rijdt hij in 2020 gewoon voor Scuderia Ferrari. Hetzelfde geldt voor Charles Leclerc, die een bewogen eerste seizoen in Italiaanse dienst doormaakt. De Monegask staat nog tot minimaal 2021 onder contract.
Red BullVerstappen: BevestigdAlbon: Onzeker
Max Verstappens contract loopt eind 2020 af, waarmee hij nog minimaal een seizoen behouden blijft voor Red Bull. Wie zijn teamgenoot wordt is een groot vraagteken. Pierre Gasly zakte door het ijs, iets dat Daniil Kvyat al eerder deed en de onervaren Alexander Albon wacht nu de ondankbare tijd om zich in negen races te bewijzen.Het is niet uitgesloten dat Red Bull ook buiten haar eigen rijderspoule kijkt, zeker als Albon ook niet mee kan komen. Daarbij wordt de naam van Bottas genoemd, mits Mercedes voor Ocon kiest. McLarenNorris: BevestigdSainz: BevestigdHet sterk presterende rijdersduo Lando Norris en Carlos Sainz blijft ook in 2020 bij McLaren. Rookie Norris presteert goed en Sainz is een van de revelaties van dit seizoen. Geen personele problemen voor het Britse team.RenaultRicciardo: BevestigdHulkenberg: Onzeker
Bij Renault rommelt het, zoals elk jaar, door tegenvallende prestaties. Daniel Ricciardo staat nog tot en met 2020 onder contract, maar de toekomst van Nico Hulkenberg is nog onduidelijk. Esteban Ocon wordt gelinkt aan het Franse team en mocht hij geen zitje bij Mercedes krijgen, dan is hij de grootste kanshebber voor een overstap naar Renault.
De naam van Romain Grosjean wordt ook genoemd, maar de ervaren Fransman maakt bijzonder weinig indruk dit seizoen.Racing PointStroll: Zeer waarschijnlijkPerez: Zeer waarschijnlijk
Sergio Perez liet recent al optekenen dat contractverlenging nog slechts een formaliteit is, iets dat ook geldt voor Lance Stroll. Als ‘zoon van de baas’ is zijn toekomst in 2020 gegarandeerd bij de roze brigade.Alfa RomeoRaikkonen: BevestigdGiovinazzi: Onzeker
Nestor Kimi Raikkonen gaat nog minimaal één jaar door bij Alfa Romeo. De Fin rijdt een sterk seizoen en verpulverde teamgenoot Antonio Giovinazzi. De rookie scoorde slechts één punt en de vraag is of hij de komende races de teamleiding weet te overtuigen om nog een jaar de kans te krijgen om zich te bewijzen.
Het rijtje met potentiële kandidaten is nog klein, maar de namen van Kevin Magnussen en Nico Hulkenberg worden genoemd. Haas F1Grosjean: OnzekerMagnussen: OnzekerTeambaas Guenther Steiner kon dit seizoen het bloed van zijn beide rijders al menigmaal drinken. Romain Grosjean maakt bar weinig indruk en Kevin Magnussen komt minder uit de verf door de zeer matige VF-19. De kans dat beide coureurs in 2020 uitkomen voor de Amerikaanse renstal is klein.
Magnussen hoopt op een stapje omhoog, maar weet dat de stoeltjes in de subtop al nagenoeg vergeven zijn. Voor Grosjean lijken zijn dagen bij Haas geteld te zijn. Mocht Hulkenberg kind van de rekening worden bij Renault, dan is hij een grote kandidaat bij de Amerikaanse renstal.Toro RossoGasly: OnzekerKvyat: OnzekerNiets is zo onzeker als de toekomst van de Toro Rosso-coureurs. De talentenpoule van Red Bull is compleet opgedroogd, waardoor er geen jonge mannen op de deur kloppen. Verwachting is dat Pierre Gasly een tweede kans krijgt, of bij Red Bull of bij Toro Rosso.Alexander Albon krijgt de komende races bij Red Bull de kans om zich te bewijzen, maar kan in 2020 ‘gewoon’ weer voor Toro Rosso uitkomen. Dit is geheel afhankelijk van zijn prestaties in de komende races. Albon is het lievelingetje van Helmut Marko en hoef zicht over zijn toekomst niet direct zorgen te maken. Daniil Kvyat presteert dit seizoen redelijk goed en mag hopen op contractverlenging, maar lijkt achteraan te staan in de pikorde van Marko.WilliamsRussell: BevestigdKubica: Onzeker
Mercedes-talent George Russell kent een sterk seizoen, maar kan in de trage Williams niet schitteren. Zijn hoop is gevestigd op een betere bolide in 2020, waarin hij de teamleiding van Mercedes wil overtuigen van zijn kunnen.
Robert Kubica’s comeback is een fiasco geworden en de Pool weet dat hij in 2020 niet op de grid staat, tenzij hij nog meer miljoenen meebrengt naar de Britse team. Andere kanshebbers zijn rijders met een goed gevulde portemonnee, waaronder Nicholas Latifi en Nikita Mazepin. Het geplaagde team is op zoek naar sponsormiljoenen en dat zal ook in de rijderskeuze, wederom, terug zijn te zien.
Zij dromen van de Formule 1Met name in de Formule 2 rijden diverse coureurs die dromen van een overstap, waaronder Nyck de Vries, Sette Camara, Lucas Ghiotto en de reeds genoemde Latifi en Mazepin. Voor deze coureurs is het echter nagenoeg onmogelijk om zonder financiële steun de Formule 1 te bereiken.
De naam van Mick Schumacher zien we met regelmaat voorbij komen, maar de Duitser is nog niet rijp voor de Formule 1 en is een grote kanshebber voor een stoeltje bij Alfa Romeo in 2021.

Top Headlines