De Ferrari-droom van Badoer die uitliep op een nachtmerrie

Toen Felipe Massa in 2009 op de Hungaroring gewond raakte aan zijn oog, nadat een veer van de auto van de Brawn GP-bolide van Rubens Barrichello zijn helm raakte, moest Ferrari op zoek naar een vervanger voor de Braziliaan. Men kwam uit bij pensionado Michael Schumacher, maar een nekblessure voorkwam de terugkeer van de recordkampioen. Voor Ferrari zat er weinig anders op dan zich te wenden tot Luca Badoer, die als een soort van oeuvreprijs mocht instappen in de weerbarstige F60 van dat jaar. Die aankondiging werd vandaag tien jaar geleden de wereld in geslingerd.
In de jaren dat Ferrari zo dominant was met Michael Schumacher vervulde de Italiaanse Badoer een sleutelrol bij de Scuderia. Na een weinig succesvolle periode bij onder andere Forti en Minardi, trok Ferrari hem als testrijder aan. Duizenden rondjes reed hij buiten de spotlights over het testcircuit van Ferrari in Fiorano, alleen maar om het team in staat te stellen te schitteren tijdens de Grand Prix-weekenden. Ferrari heeft veel aan Badoer te danken.
Ferrari betaalde hem terug met een racezitje en het vertrouwen dat hij er iets van kon maken. Het zou echter anders lopen. In Valencia werd hij laatste in zowel de kwalificatie als de race en hij kwam geen moment in de buurt van de tijden van teamgenoot Kimi Raikkonen. Schrijnend is het feit dat hij in één weekend vier keer te hard reed in de pitstraat. Het contrast met Raikkonen werd op Spa-Francorchamps enkele weken later alleen maar groter. De Fin pakte daar Ferrari's enige overwinning van het seizoen, terwijl Badoer wederom stijf onderaan stond.
Wat een droom had moeten zijn, mondde uit in een nachtmerrie. Na twee Grand Prix-weekenden had Ferrari genoeg gezien en plukte het Badoer weer uit de auto. Hij werd op zijn beurt vervangen door landgenoot Giancarlo Fisichella, die het weliswaar stukken beter deed, maar ook niet écht wist te imponeren. Fisichella sloot zijn F1-loopbaan dat jaar af bij de Scuderia. In 2010 keerde Felipe Massa bij Ferrari terug en kreeg hij in Fernando Alonso een nieuwe teamgenoot.

Top Headlines