De Vries naar de Formule 1? Alfa Romeo-teambaas Vasseur lijkt enige reddingsboei
Nyck de Vries gaat momenteel aan de leiding in het Formule 2-kampioenschap. De Nederlander koestert, met nog vier weekenden te gaan, een voorsprong van 30 punten op naaste belager Nicholas Latifi. Een titel zou er maar zo in kunnen zitten voor de rijder van ART Grand Prix, maar kan de 24-jarige coureur zijn seizoen dan ook meteen bekronen met een promotie naar de Formule 1? Die kans lijkt bijzonder klein; De Vries lijkt zijn hoop te moeten vestigen Alfa Romeo Racing-teambaas Frederic Vasseur.
Het vorige Formule 2-seizoen zorgde voor veel nieuwe talenten die doorstroomden naar de koningsklasse van de autosport. George Russell kreeg als kampioen en Mercedes-junior de kans bij klantenteam Williams, Alexander Albon mocht het bij Toro Rosso laten zien (inmiddels zelfs bij Red Bull Racing) en Lando Norris verwierf een zitje bij het roemruchtige McLaren.
F2-titel garantie voor plekje in Formule 1?
Dat drie rijders allemaal tegelijk doorstromen is vrij bijzonder, maar wanneer we de cijfers uit het verleden erbij pakken, dan wordt dat duidelijk dat de kampioen vrijwel altijd de kans kreeg in de Formule 1. Vanaf 2005 scoorden slechts twee coureurs, die kampioen werden in de opstapklasse (destijds nog de GP2 genoemd, red.), geen vast zitje in de Formule 1. Alleen de kampioenen van 2012 en 2013, Davide Valsecchi en Fabio Leimer, haalden de Formule 1 nooit als vaste rijder.
Nico Rosberg, Lewis Hamilton, Timo Glock, Giorgio Pantano, Nico Hulkenberg, Pastor Maldonado (!), Romain Grosjean, Jolyon Palmer, Stoffel Vandoorne, Pierre Gasly, Charles Leclerc en dus ook Russell kregen allemaal wel de kans, waarbij de een uiteraard wat succesvoller bleek dan de ander. Alle namen komen menig racefan echter wel bekend voor. Bij Valsecchi en Leimer ligt dat iets anders. Beide mannen kwamen nooit verder dan derde rijder bij een F1-team. Beide mannen verdwenen na hun titel ook van de radar en boekte geen grootse raceprestaties meer.
De Vries heeft weinig houvast
De Vries is inmiddels bezig aan zijn derde seizoen in de Formule 2. In zijn debuutjaar in 2017 wordt De Vries zevende, terwijl hij een jaar later een vierde plek in het eindklassement kan bijschrijven. Zijn er succesvolle voorbeelden die ook (minstens) drie jaar lang in de opstapklasse reden en daarna succesvol bleken in de Formule 1? Het antwoord: nee.
Leimer en Valsecchi hadden respectievelijk vier en drie seizoenen nodig om kampioen te worden. Pantano had net als Palmer ook drie seizoenen nodig en bij Maldonado en Grosjean gingen er zelfs vier seizoenen overheen. Deze mannen haalden of de Formule 1 helemaal niet, of verdwenen net zo snel van het toneel als dat ze kwamen. Met uitzondering van vaste waarde Grosjean zijn er, als we de afgelopen veertien jaar in ogenschouw nemen, dus weinig succesvolle voorbeelden voor De Vries.
Wat De Vries voornamelijk nog moet verbeteren is zijn consistentie, zo gaf zijn eigen teambaas onlangs nog aan. Dat is ook meteen iets dat essentieel is voor in de Formule 1, want een Palmer en een Maldonado werden erop afgerekend en daarin lijkt De Vries langzaam maar zeker stappen te maken. Waar in 2017 nog negen nul-scores werden genoteerd door de Nederlander, waren dat er in 2018 nog maar zeven en dit jaar slechts één. In 2019 boekt De Vries dan ook geen lullige scores van één of twee punten, maar vaak ook echt een handvol punten.
De Vries kan al veel opties wegstrepen
De Vries wil maar al te graag de stap maken naar de Formule 1, maar veel plek lijkt er op het ogenblik niet te zijn. Ferrari, Red Bull Racing en Mercedes zijn een stap te hoog en zowel Renault als McLaren hebben hun line-up al zo goed als rond voor volgend jaar. Bij Toro Rosso gaan Gasly, Kvyat en Albon hoogstwaarschijnlijk uitmaken wie er zullen komen te rijden. Dan blijft over: Haas F1, Williams en Alfa Romeo Racing.
Bij Haas gaf teambaas Günther Steiner onlangs al te kennen niet voor een debutant te gaan volgend jaar. 'Stel dat we dit jaar een rookie of zelfs twee rookies hadden gehad, dan waren we wanhopig de weg kwijt geweest. Je weet niet hoe het dan met de banden zit en dan gaat een rookie daar niet bij helpen.' Daarmee kan dus een streep door de naam van De Vries.
De man uit Sneek was voor het huidige Formule 1-seizoen volgens geruchten begin deze jaargang al in beeld bij Williams, maar daar kwam uiteindelijk niks van terecht. Mercedes heeft het recht om één coureur uit de eigen opleiding te stallen bij Williams en dat lijkt ook volgend jaar George Russell te worden. Bij Racing Point (ook door Mercedes-motoren aangedreven) is met Lance Stroll en de naderende contractverlenging van Sergio Perez geen plek voor promotie van Russell, waardoor het Britse talent bij Williams lijkt te rijden. Kubica lijkt wel te vertrekken, maar dat plekje gaat naar verluidt ingevuld worden door F2-rivaal Latifi. De Canadees gaat als hij zo doorgaat zijn superlicentie halen. Tijdens de vrije training in Canada reed Latifi zelfs al in de FW42, dus de kans lijkt bijzonder klein dat De Vries hier kans maakt.
De enige optie die dan nog rest is Alfa Romeo. Kimi Raikkonen ligt nog vast voor volgend jaar, maar Antonio Giovinazzi voldoet (nog) niet aan de verwachtingen. De Ferrari-junior moet flink gaan verbeteren de resterende negen Grands Prix, als hij zijn zitje wil behouden. Daar ligt dé kans voor De Vries.
Link tussen ART Grand Prix en Vasseur
Waarom nog meer? Omdat de teambaas van Alfa Romeo Frederic Vasseur heet. De 51-jarige chef heeft ART Grand Prix, het team waar De Vries voor uitkomt, opgericht in 2005. Zijn banden met het team zijn vandaag de dag minder nauw dan voorheen. Zo heeft hij de dagelijkse leiding bijvoorbeeld uit handen gegeven. Desalniettemin is de Fransman is nog altijd verbonden met het Formule 2-team van ART.
Dat heeft als mogelijk voordeel dat Vasseur alle data kan opvragen van De Vries en deze nauwkeurig kan vergelijken (voor zover mogelijk) met die van Ferrari-junior Giovinazzi. Het ontbreekt de Italiaanse coureur dit jaar vooral aan consistentie en als De Vries dat vlak weet te verbeteren, liggen er daar mogelijk kansen voor hem. Des te meer omdat er geen nieuwe Ferrari-junior klaar staat die zou kunnen instappen bij Haas, dat met krachtbronnen van Italiaanse makelij rondrijdt.
De eerstvolgende die in aanmerking zou komen is Mick Schumacher, maar de Duitser moet zijn superlicentie nog halen. Daarvoor moet de 20-jarige coureur dit jaar zesde worden in het Formule 2-kampioenschap. Schumacher staat momenteel tiende met 45 punten na acht weekenden. Om zesde te worden moet hij minimaal nog 62 punten zien te sprokkelen en dat lijkt met vier Grands Prix niet haalbaar.
Is Formule 1 financieel haalbaar?
En kan het kamp van De Vries de Formule 1 op financieel gebied wel aan? De autocoureur wordt momenteel voornamelijk gefinancierd door vijf bedrijven uit Friesland. Zij willen hem graag naar de Formule 1 helpen, maar de kans dat zij het vereiste geldbedrag kunnen ophoesten, lijkt niet erg groot. Mocht De Vries een plekje aangeboden krijgen in de Formule 1, zal hij waarschijnlijk een beroep moeten doen op partijen met meer geld tot hun beschikking. De meest voor de hand liggende kandidaat is dan supermarktketen Jumbo, dat Max Verstappen eveneens sponsort. De Vries rijdt samen met Jumbo-eigenaar Frits van Eerd in het WEC, dus dat lijntje ligt er al, maar of het haalbaar is voor Jumbo om twee coureurs in de Formule 1 te sponsoren, is een goede tweede.
Hoe gaaf zou het zijn om volgend jaar een tweede Nederlander in de Formule 1 te hebben rijden. En wat te denken van een Nederlandse Grand Prix met twee oranje helmen? Echter zijn er meerdere factoren die daar een rol in zullen spelen; een eventueel kampioenschap, een aanbieding van Alfa Romeo en de bereidheid van Jumbo of een andere grote sponsor om financieel bij te dragen. Laat 2020 maar het gloriejaar voor Nederland in de Formule 1 worden. (Foto: Instagram Nyck de Vries)
Corwin Kunst corwin@f1maximaal.nl