'Catalaanse regering maakte draai van 180 graden en redde Spaanse Grand Prix'
Voor veel Formule 1-fans en Spanjaarden kwam dinsdagmiddag opvallend nieuws naar buiten: Ook in 2020 staat er een Spaanse Grand Prix op de kalender. Waar eerst sprake was van een uitzichtloze situatie, blijkt er toch veel gebeurd, waardoor er ook in 2020 geracet kan worden op het Circuit de Barcelona-Catalunya.
Na de bekendmaking van het nieuws sprak F1 Maximaal met Tomas Slafer, chef-F1 bij het Spaanse Soymotor . Volgens de journalist zorgden onderhandelingen tussen het circuit en de Catalaanse regering voor nieuwe openingen, waardoor een financiering van een nieuwe Grote Prijs tóch mogelijk was.
Plaatselijke regering kreeg nieuwe inzichten en draaide bij
Afgelopen jaar waren er verkiezingen in Catalonië, waarna een nieuwe Catalaanse regering zitting nam. Al snel bleken de intenties wat betreft een nieuw contract voor de Spaanse Grand Prix duidelijk: er zou geen cent naar het racefestijn gaan. Het contract tussen de Spaanse promotors en de FOM liep af en dus leek de situatie uitzichtloos. Echter, nog geen half jaar later staan de Catalaanse beleidsmakers op de foto met Chase Carey en staan hun handtekeningen onder een nieuw, éénjarig contract.
'Plots was daar toch economische steun,' zegt Slafer. 'Dat is iets wat niet iedereen had aan zien komen, ondanks dat er al wel wat geruchten waren over dat er een nieuw contract getekend zou gaan worden. Opvallend is dat in de eerste alinea van het persbericht van de FOM, de Catalaanse regering heel duidelijk staat vermeld. Dat laat zien hoeveel invloed de plaatselijke overheid op de Grand Prix heeft. Sterker nog, ze hebben 78% van het circuit in handen. Financiële steun was dan ook cruciaal.'
De draai van 180 graden kan door verschillende dingen verklaard worden, denkt de Spaanse eindredacteur. 'Wellicht heeft de Grand Prix van 2019 erg goed uitgepakt. Bovendien was er in eerste instantie veel onzekerheid over de financiële steun van de Catalaanse regering vanwege de politieke onrust met betrekking tot de gewenste onafhankelijkheid. In ieder geval is heel Spanje dolblij dat men toch heeft besloten de portemonnee te trekken.'
Politiek sentiment bepaalt toekomst Spaanse Grand Prix
Het feit dat de Spaanse Grand Prix slechts voor een jaar heeft bijgetekend, betekent automatisch dat men ook voor volgend jaar druk moet gaan onderhandelen. Volgens Slafer ligt de toekomst van de Spaanse Grand Prix in de handen van de Catalaanse politiek. 'Iedereen in de paddock wil Barcelona behouden op de kalender en het circuit wil zelf natuurlijk ook. Maar de meeste Catalaanse politieke partijen zien geen heil in een verlenging op lange termijn, met name vanwege de fikse Amerikaanse rekeningen. Het zal lastig worden om de politici ervan te overtuigen dat een nieuw contract van levensbelang is. Daarbij komt ook weer dat politieke spanningen bij een eventuele escalatie van onafhankelijkheidsdemonstraties roet in het eten kunnen gooien. Tot slot: zou Liberty Media volgend jaar wel trek hebben in nog een verlenging? Als we de geruchten mogen geloven wordt het met Miami, Saudie-Arabië en een tweede Chinese race wel erg druk op de kalender.' (Foto: Red Bull Content Pool / Getty Images)
Maurits Kappetijn maurits@f1maximaal.nl