'Waarschuwingsvlag leidt niet tot gevaarlijker rijgedrag'
Wedstrijdleider Michael Masi denkt niet dat de terugkeer van de zwart-witte waarschuwingsvlag gaat zorgen voor meer gevaarlijk rijgedrag tijdens races.
De waarschuwingsvlag werd voor de laatste keer gebruikt in 2010 voor Lewis Hamilton. Deze reed toen zigzaggend de baan over tijdens de Grand Prix van Maleisië. Daarna verdween de vlag, maar was deze voor het eerst sinds jaren weer te zien in Spa en afgelopen raceweekend in Monza.
Teambazen zijn nu ongerust dat de terugkeer van de waarschuwingsvlag gaat leiden tot meer ongevallen tijdens de races. Zo denkt Mercedes-teambaas Toto Wolff dat coureurs agressiever gaan rijden op de baan en meer risico nemen. Toch is de vlag dit jaar slechts tweemaal gebruikt voor gevaarlijk rijgedrag. In Spa voor Pierre Gasly en in Monza voor racewinnaar Charles Leclerc.
'Elk incident op zichzelf beoordelen'
Volgens Masi hoeft niemand zich echter druk te maken dat coureurs nu meer risico gaan nemen. 'Ik denk niet dat ze gevaarlijker gaan rijden', zei hij aan Motorsport.com. 'Ze rijden al op de limiet en je kunt vrij gemakkelijk over die grens gaan. In de twee gevallen dat de vlag gebruikt is, voldeed het naar mijn mening aan het doel. Je moet echter naar ieder incident op zich kijken. Je kunt niet alles over dezelfde kam scheren. Elk incident moet op zichzelf beoordeeld worden.'
Masi benadrukt ook dat gevaarlijk gedrag nog steeds bestraft kan worden met een penalty als de stewards dit gepast vinden. 'Het is aan hen om te bepalen of iemand bestraft wordt. Ik hou me bezig met de vlag voor onsportief rijgedrag maar als de stewards van mening zijn dat er een zwaardere straf nodig is, dan zijn ze daartoe zeker in staat. Zo is de gang van zaken. Naar mijn mening was de actie van Leclerc stevig, daarom kwam de zwart-witte vlag.' (Foto: Red Bull Content Pool / Getty Images)