Albon kreeg nul op het rekest van Marko voor een stoeltje bij Torro Rosso

Vorig jaar reed Alexander Albon verdienstelijk rond in het Formule 2-kampioenschap, maar hij had geen zicht op een stoeltje in de Formule 1 voor dit seizoen. In de F1-podcast Beyond the Grid vertelt de coureur dat hij tijdens de zomerstop van vorig jaar met Helmut Marko belde: "Ik vroeg aan hem of er plek is in Formule 1 en hij zei 'nee'. Dus koos ik voor de route naar de Formule E."
Toen Albon nul op het rekest kreeg voor een avontuur in de koningsklasse van de autosport, tekende hij een contract bij het Formule E-team Nissan e.dams. Daarmee zou naar eigen zeggen zijn droom om Formule 1-coureur in rook opgaan. "Een Formule 1-team neemt immers geen Formule E-coureur aan, vanwege de zo verschillende auto's. Toen ik het contract tekende, wist ik dat ik mijn droom liet varen."
Toch veranderde de situatie van Albon compleet eind november na afloop van de Grand Prix van Abu Dhabi. De coureur was derde geworden in het Formule 2-kampioenschap en wilde zich gaan voorbereiden voor Formule E totdat Marko belde. "Het was een gekke samenloop van omstandigheden", vertelt Albon. "Hij vroeg of ik de volgende morgen naar het circuit kon komen, waarop ik hem vroeg of het om een test ging. Hij zei van niet, maar gaf aan dat ik mee mocht lopen met het team. Dat was dat, het hele gesprek duurde één minuut."
Marko gaf volgens Albon tijdens het gesprek geen reden waarom hij nu wel in aanmerking kwam voor een racestoeltje bij Torro Rosso, maar hij vindt dat je dat als coureur op dat moment niet hoeft te weten. "Je weet dat als je wordt opgeroepen, dat het jouw moment is om jezelf te bewijzen." Het zichzelf bewijzen gaat Albon goed af, getuige zijn promotie naar Red Bull Racing afgelopen zomerstop.