Testweek Formule 1 begint: kilometers maken, data verzamelen en 'sandbaggen'

De Formule 1-bolides voor het nieuwe seizoen zijn gepresenteerd en de eerste privé-testsessies zijn al uitgevoerd, maar woensdag begint het echte werk voor de renstallen in de koningsklasse van de autosport. Dan start in Bahrein een testweek, die is bijna net zo belangrijk als de openingsrace op 2 maart op hetzelfde circuit.
Een aantal jaar terug bestond het pre season uit meerdere testweken. In een nog verder verleden mochten teams zelfs onbeperkt testen met hun materiaal. Nu is dat, vooral wegens kostenbesparing, teruggedrongen tot drie dagen.
Max Verstappen lijkt in Bahrein de gehele woensdag (vanaf 08.00 uur) en de donderdagmiddag te rijden, terwijl zijn stalgenoot Sergio Pérez de donderdagochtend en de hele vrijdag in de RB20 stapt.
Anders dan normaal
Deze wintertest is niet te vergelijken met bijvoorbeeld een vrije training voor een race. Drie dagen lang krijgen de teams acht uur de tijd om met hun auto te rijden, onderbroken door een lunchpauze van een uur. Elk team rijdt slechts met één auto, waardoor bij alle equipes de auto gedeeld moet worden tussen beide coureurs.
F1-verslaggever Louis Dekker over waar op te letten tijdens de test:
"Snelle rondetijden zijn een onbetrouwbare graadmeter. De snelste zijn, dat is in de testweek sowieso niet belangrijk. Punten levert het niet op en de teams houden liever hun kaarten zo lang mogelijk tegen de borst."
"Sterker nog: er zijn talloze voorbeelden dat coureurs even het gaspedaal loslaten om een paar tienden te verliezen. Wie aantoonbaar als snelste uit de startblokken schiet, kan immers rekenen op extra belangstelling van de concurrenten, die gewapend met professionele fotografen aerodynamische vondsten haarfijn vastleggen."
"Meters maken, daar draait het om in Bahrein. Probleemloze rondjes. Stranden en repareren betekent kostbaar tijdverlies. Waar moeten we dan wel op letten? Op de coureurs. Stappen ze stralend uit of zien we sombere blikken? Teams die na drie testdagen concluderen dat alles op rolletjes liep en dat ze hun programma volledig hebben afgewerkt, staan er uitstekend voor."
Tijdens de sessies zullen de teams vooral bezig zijn met het verzamelen van data. Alles wordt gemonitord, en tegelijkertijd komen ze erachter of er nog kinderziektes in de wagen zitten. Vorig jaar had Ferrari te maken met een neus die indeukte op het rechte stuk. Het bleek geen technisch hoogstandje, maar een foutje dat er uitgehaald moest worden.
Donker
Op het circuit van Bahrein krijgen de teams de kans om hun auto te testen in verschillende omstandigheden. Tijdens de tweede sessie wordt het namelijk donker in Sakhir, wat ook weer invloed heeft op verschillende aspecten aan de auto, zoals bandentemperatuur.
Een centraal thema tijdens de wintertest: de rondetijden zijn niet belangrijk. Coureurs rijden met verschillende bandencompounds, verschillende hoeveelheden brandstof en andere afstellingen.
Een aloude term bij het testen is het 'sandbaggen'. Oftewel: denkbeeldige zandzakken aan je auto vastbinden om nét wat trager te zijn, en de concurrentie zand in de ogen strooien.
Alles om niet te vroeg te laten zien wat je in huis hebt. Voor wie toch een rangorde wil maken na drie dagen testen in Bahrein: het aantal afgelegde ronden is wel een interessante graadmeter.

Top Headlines

Oudere Top Headlines