Kritische Leclerc: 'Moet het met mezelf uitvechten als ik fouten maak'


Voor de zomerstop haalde Leclerc twee pole positions en een aantal podiumplekken, maar sinds de vakantie voorbij is, lijkt Leclerc de te kloppen man. Motorsport-Total.com sprak met de jonge Ferrari-coureur.
Tot aan de zomerstop bleef Ferrari Red Bull Racing weliswaar voor, maar Mercedes was niet bij te houden. Dat het team sinds eind augustus zo snel is, had volgens Leclerc niemand verwacht. 'We waren allemaal verrast door onze huidige snelheid', beweert Leclerc. 'En ook het aerodynamische pakket is fantastisch, ze doen geweldig werk in Maranello', prijst Leclerc zijn team.
In de race in Singapore werd Leclerc tweede, nadat Vettel een betere strategie bleek te hebben. Zijn ongenoegen hierover liet Leclerc duidelijk merken op de boordradio, wat hem op kritiek kwam te staan. 'Dat is een fout geweest', zegt Leclerc daarover. 'Ik denk gewoon alleen maar aan winnen op de dag van een race, ik sta er mee op en ga ermee naar bed', stelt Leclerc.
De race daarna, in Rusland, was het juist teamgenoot Vettel die onvrede uitte over een teamorder. De verhoudingen binnen het Italiaanse team staan absoluut op scherp. Volgens Leclerc blijft de Formule 1 altijd een teamsport. 'Maar ik wil wel Sebastian verslaan, en hij wil mij verslaan', geeft de Monegask als kanttekening. Verder zegt Leclerc nog alle informatie die hij over e auto heeft te delen met zijn teamgenoot, hoe sterk de rivaliteit voor de buitenwereld ook lijkt.
Zelf instaan voor fouten
Ook wanneer Leclerc grote fouten maakt, zoals dit jaar in Azerbaidjan en Duitsland, is hij luid en duidelijk te horen op de boordradio, boos op zichzelf. Zo zelfkritisch als Leclerc dan lijkt, is hij ook:'Ik analyseer mijn eigen handelen, om te kijken hoe ik nog beter kan worden'. Zijn crash in Duitsland haalt Leclerc zelf aan. 'Ik weet dan meteen dat dat mijn fout is', zegt de Ferrari-coureur. 'Dat moet ik dan met mezelf uitvechten en bovendien zelf voor die fout instaan', legt de tweevoudig racewinnaar uit.
Leclerc weet ook dat hij in de nabije toekomst een serieuze titelkandidaat kan worden. De Ferrari-coureur zegt zich er goed en wel bewust van te zijn dat zo'n situatie vraagt om een andere rijstijl. Maar nu veroorlooft Leclerc zich al geen fouten. 'Ik kan Verstappen en Vettel voorblijven in het kampioenschap. En Bottas kan ik nog inhalen. Dus aan hun mag ik nu niks meer verliezen', stelt Leclerc strijdbaar.
(Foto: Ferrari F1 Media)

Top Headlines

Oudere Top Headlines