Special | Regen en wind in het land van de rijzende zon
De weersomstandigheden bij de Grand Prix van Japan laten dit weekend nogal te wensen over om van een schitterend evenement te spreken. In het verleden heeft het wel vaker flink gespookt in het land van de rijzende zon.
Neem 1976. Suzuka was weliswaar niet de locatie van de Japanse Grand Prix dat jaar, maar de omstandigheden op het circuit van Fuji logen er ook niet om. Niki Lauda en James Hunt waren in een episch titelgevecht verwikkeld, later het plot van de film Rush, een must see voor een liefhebber van ‘70s Formule 1. Lauda had door het ongeluk dat hij had op de Nurburgring nog een kleine kans op de titel, maar de omstandigheden in Japan maakten Hunt kampioen. Lauda trok zich in de tweede ronde van de race terug. ‘Mijn leven is meer waard dan een titel’, zei hij over de race die werd verreden in verschrikkelijke regen, mist en met staande plassen op de baan.
In 2007 werd de Japanse Grand Prix onder soortgelijke omstandigheden verreden. Voor het eerst sinds 1977 werd er weer een race op Fuji verreden, nadat de Grand Prix van 1987 tot 2006 steevast op Suzuka verreden werd. Wederom werden de coureurs geteisterd door hevige regen en mist. De wedstrijd startte door de extreme omstandigheden achter de safetycar en gedurende de eerste negentien ronden leidde de Mercedes van Bernd Mayländer de wedstrijd. Toen de race eenmaal vrijgegeven werd, ging het al snel mis. Nick Heidfeld crashte met Jenson Button, Alexander Wurz met Felipe Massa en McLaren-coureur Fernando Alonso crashte in zijn eentje. Echt mis ging het achter de safetycar waar een piepjonge Sebastian Vettel, die in zijn Toro Rosso op P3 reed, zijn kansen op een podiumplaats verknalde door Red Bull-coureur Mark Webber op P2 van de baan te rammen. ‘Deze kinderen, ze moeten nog veel leren’, verzuchtte Webber na afloop.
Kwalificeren op zondag
In 2004 en 2010 kende de Japanse Grand Prix, weer verreden op het circuit van Suzuka, twee gezichten. Op vrijdag en zondag was het droog, maar de zaterdag was dermate regenachtig dat de FIA na de zeiknatte derde vrije training besloot om de kwalificatie niet door te laten gaan op zaterdagmiddag omdat de veiligheid van de coureurs niet gegarandeerd kon worden omdat de baancondities en de zichtbaarheid onvoldoende waren.
De kwalificatie werd zo tweemaal op zondagochtend verreden, zoals ook dit weekend zal gebeuren, met de start van de race slechts enkele uren na het einde van de kwalificatietraining.
En toen ging het helemaal mis
De Grand Prix van Japan 2014 staat bij de meeste volgers van de sport natuurlijk in het geheugen gegrift als de race dat het verschrikkelijk fout ging met Jules Bianchi. Het circuit van Suzuka werd het hele weekend geteisterd door slecht weer en ook de race werd onder regenachtige omstandigheden verreden. De race begon dan ook achter de safetycar en zelfs op lage snelheid vonden de coureurs het lastig om grip te vinden. Na klachten van onder andere Lewis Hamilton over de zichtbaarheid werd de race na twee ronden stilgelegd.
Twintig minuten later volgde, wederom achter de safetycar, een herstart. Na negen ronden gereden te hebben achter de zilveren Mercedes werd het veld losgelaten op een kletsnat Suzuka. Hoewel de weersomstandigheden beter werden, bleven de condities op de baan lastig. Veel coureurs gingen een of meerdere keren van de baan af. Allemaal zonder kleerscheuren totdat Sauber-coureur Adrian Sutil door aquaplaning van de baan schoot in Spoon-Curve en reed zich vast in de bandenstapel. Er werden direct gele vlaggen gezwaaid en een kraanwagen werd naar de auto van de Duitser gebracht om deze te bergen. Toch reed Marussia-coureur Jules Bianchi een ronde later veel te hard op dezelfde plek en verloor ook door aquaplaning de controle over zijn wagen. De jonge Fransman crashte hard tegen de bergingskraan en werd door de machine vol tegen zijn helm geraakt, wat negen maanden later zijn overlijden zou betekenen. De race werd vanzelfsprekend direct afgevlagd. (Fotocredit: WikiCommons)