Max 100 | Wat is de allerbeste wedstrijd van Verstappen tot nu toe?
De aanstaande Grand Prix van de Verenigde Staten is de honderdste Grand Prix van Max Verstappen. In 2015 debuteerde de Nederlander op slechts zeventienjarige leeftijd in de koningsklasse van de autosport. Deze week kijkt F1Maximaal terug op de eerste 99 races uit de carrière van Verstappen, vandaag nomineren redacteuren Maurits Kappetijn, Christian Moerman en Hans van Brunschot drie races waar jij, onze lezer, op kunt stemmen.
Grand Prix van Brazilië 2016
Hans van Brunschot
De allerbeste race van Max Verstappen tot dusver in de Formule 1, kan er wat mij betreft maar één zijn en dat is de Grand Prix van Brazilië 2016. De race waarin Max liet zien over echt Senna-achtige kwaliteiten te beschikken door op een opdrogende baan te spotten met de wetten van de Formule 1 en alle andere coureurs tot B-categorie racers te degraderen.
De race startte na een vertraagde starttijd achter de safetycar. Na een aantal ronden werd het veld vrijgelaten en rukte Verstappen direct op van P4 naar P3 door Kimi Raikkonen te passeren alvorens achtereenvolgens Marcus Ericsson (safetycar) en diezelfde Raikkonen (rode vlag) met crashes voor een neutralisatie zorgden.
Toen de wagens na een herstart achter wederom de safetycar weer losgelaten werden haalde Verstappen op sensationele wijze Nico Rosberg in met een actie die we gisteren uitgebreid beschreven hebben. Kort daarna leek het mis te gaan voor de Nederlander die op de kletsnatte baan in een slop belandde, maar zijn Red Bull uit de vangrail houdt en zijn weg kan vervolgen.
Vervolgens moest Verstappen als enige van de topcoureurs een tweede pitstop maken omdat Red Bull hem bij zijn eerste stop op intermediates heeft gezet. De race leek verloren omdat het veld heel kort op elkaar reed door, wederom, een safetycar fase, maar in een sensationele slotfase passeerde Verstappen de ene na de andere coureur alsof ze stil staan en rijdt zo in zestien ronden van P16 naar P3. Een ware masterclass, die het rauwe talent van Verstappen om een wagen te bestuderen, andere racelijnen te zien en de kunst van het inhalen perfect in beeld bracht. Als je wilt weten wat voor coureur Max Verstappen is, dan moet je deze race terugkijken.
Grand Prix van Amerika 2018
Christian Moerman
De Grand Prix van Amerika in 2018 kende een dramatisch begin voor Verstappen. Hij brak zijn wielophanging door het nemen van teveel kerb tijdens de kwalificatie. Hij zette in Q1 wel een tijd neer maar bleef tijdens Q2 in de garage staan. Het gevolg werd catastrofaal geacht voor het weekend van de Nederlander, maar niets bleek minder waar. De Red Bull-coureur mocht van P18 starten en reed zichzelf naar het podium in een spectaculaire tentoonstelling van snelheid en consistentie. Het ging de boeken in als de wedstrijd waar Hamilton zijn gelijke vond in een 21-jarige. Juist de comeback maakt dit wat mij betreft zijn absoluut mooiste wedstrijd.
De start was misschien wel de meest chaotische start die het circuit gekend heeft. In de Esses moest Fernando Alonso de amateuristische Lance Stroll verwelkomen, die met een doffe klap zijn chassis aan gort reed. Met een pijlsnelle reflex ontweek Verstappen de twee beschadigde bolides en de twee plekken kreeg hij cadeau. Later, in bocht twaalf na het lange rechte stuk, ging het wederom mis. Nu was het ontwijken voor de Limburger makkelijker en wederom verdwenen twee concurrenten.
Na één ronde lag de Red Bull-coureur al op de negende plek! In de laatste bocht van de eerste ronde moest Kevin Magnussen in de Haas er aan geloven. Vanaf toen opende Verstappen het jachtseizoen. Als een warm mes door de boter sneed hij door het veld. Twee Force India's werden moeiteloos gepasseerd en het leek alsof Carlos Sainz de handdoek al in de ring geworpen had. Ook Nico Hülkenberg in zijn Renault moest in het stof bijten, na slechts zeven ronden lag Verstappen vijfde.
Startend op de hardste band kon Verstappen gaan mikken op een eenstopper. Vooraan het veld waren de meeste coureurs op de zachtste (ultra soft) of de medium (toen nog super soft) band begonnen. Dit bleek doorslaggevend voor de uitkomst van zijn race. Hamilton moest een extra stop maken, hij belandde achter de Red Bull. Ricciardo had inmiddels zijn bolide naast het circuit gezet en Valtteri Bottas had simpelweg de pace niet.
In de slotminuten van de Grand Prix werd het billenknijpen voor raceminnend Nederland. Hamilton kwam op verse banden steeds dichterbij en kon in ronde 54 een aanval plaatsen. Maar ook de Brit wist dat Verstappen alles op alles zou zetten om die tweede plek te behouden. Vier bloedstollende bochten reed het duo zij aan zij maar de Mercedes-coureur moest uiteindelijk toegeven. Alleen Kimi Raikkonen was de Nederlander die dag te slim af, de Fin pakte zijn (vermoedelijk) laatste overwinning. Had de wedstrijd twee ronden langer geduurd dan had Verstappen de race gewonnen vanaf P18, Amerika wist vanaf toen dat je voor écht spektakel Formule 1 moet kijken.
Grand Prix van Oostenrijk 2019
Maurits Kappetijn
Voor mij is er maar één Grand Prix van Max die tot nu toe kans maakt op de titel 'beste race'. De voornaamste reden is dat niemand ooit had durven dromen dat Verstappen na zo'n vervelende start kon terugkomen. Ook waren er duizenden fans aanwezig en liet de daadwerkelijke race-uitslag uren op zich wachten. Kortom: alle ingrediënten waren aanwezig voor een onvergetelijke zondagmiddag.
De borrelnootjes in de huiskamers stonden klaar, de Ziggo Dome was rijk gevuld en ruim 25.000 Verstappen-fans op de Red Bull Ring waren klaar voor een herhaling van 2018. Toen reed Verstappen namelijk in de thuisrace van Red Bull voor het eerst in Oostenrijk naar de overwinning, waar hij best wat geluk aan zijn zijde had. In 2019 zou de Limburger het dunnetjes overdoen, maar dit keer met meer 'skill' dan 'luck'.
Ondanks dat de support voor Verstappen niet bepaald te wensen overliet, waren de verwachtingen niet al te hoog gespannen. De oorwassing van de Franse Grand Prix zat nog vers in het geheugen en dus leek het haast onmogelijk om het onaantastbare Mercedes te kunnen verslaan; laat staan het verschrikkelijke motorgeweld van Ferrari. Daarbij kwam ook nog eens dat de start van de race desastreus verliep voor Max; hij viel terug naar de zesde plek en moest vanaf die positie zijn weg omhoog vinden.
Terwijl teamgenoot Pierre Gasly aan het ploeteren was in het middenveld, viel Max de een na de andere topcoureur aan. Mede dankzij een efficiënte pitstopstrategie en, laten we eerlijk zijn, een off-day voor Mercedes, klom Max langzaam maar zeker naar het podium. Daarbij was de inhaalactie op Vettel mooi, het duel met Bottas riskant en bovenal kon Lewis Hamilton niet profiteren van een vroege pitstop.
Dan was er nog één horde te gaan: de P1 van Charles Leclerc. De Monegask verdedigde met hand en tand, maar moest uiteindelijk, na een discutabele move van Verstappen, toegeven. Verstappen reed een briljante race en managede zijn banden tussen het inhalen door perfect, waardoor elke coureur kansloos leek. Alleen de wedstrijdleiding kon nog roet in het eten gooien voor Max, want men had uren nodig om de actie van Verstappen op Leclerc te beoordelen. Na uren in spanning afwachten klonk er een luid gejuich van de oranjetribune en was de zesde overwinning een feit. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)
Welke van deze drie wedstrijden vond jij de mooiste? Je kan stemmen in de poll!