F1 in het kort | Vietnam koopt Australiërs met racekennis in voor eigen GP


In de rubriek 'F1 in het kort' houdt F1 Maximaal u op de hoogte van het laatste nieuws van de koningsklasse van de autosport dat nét niet in aanmerking komt voor een uitgebreide vermelding, maar uiteraard wel relevant is om toch even te benoemen op de website.
Vietnam koopt Australiërs met racekennis in voor eigen GP
Na succesverhalen in haar buurlanden wilde ook Vietnam heel graag een eigen Grand Prix. In 2020 rijdt de Formule 1 voor het eerst in het Aziatische land, maar het probleem is dat er een gebrek is aan adequaat personeel. In Hanoi ontbreekt het aan know-how over de koningsklasse en dus huurt de organisatie van de Grand Prix mensen uit Australië in om de randzaken van het raceweekend te laten verzorgen. Zo worden de marshalls, doktoren en andere specialisten overgevlogen uit Australië. Zo krijgt het personeel van de Australische Grand Prix in Melbourne een dubbele taak vanaf 2020, schrijft  Auto+ Medical , een blad van de FIA.
'Fundamenteel probleem' kostte Racing Point kwalificatiesnelheid
Sergio Perez heeft onthuld dat een 'fundamenteel probleem' met de RP19 het team Racing Point veel kwalificatiesnelheid kostte. Perez bereikte slechts vier keer Q3, terwijl teamgenoot Lance Stroll veertien keer uitgeschakeld werd na Q1.
'De kwalificatiesnelheid was niet zo goed, maar onze snelheid in de race was best sterk', zei Perez tegen Motorsportweek . 'Het is een fundamenteel probleem geweest met onze auto dat deze niet zo sterk was op nieuwe banden. De auto had een paar ronden nodig om aan de banden te wennen en dat kostte ons tienden per ronde. In een middenveld dat zo dichtbij elkaar ligt, is dat funest.'
Ferrari gaat voor testdagen al testen met 18-inch banden
Ferrari gaat een ruime week eerder beginnen aan het seizoen 2020. De Italiaanse formatie gaat tien dagen voor de pre-season tests in Barcelona in Jerez testen met 18-inch Pirelli-banden. Dat heeft de Italiaanse bandenboer zaterdag bekendgemaakt. 
Ferrari maakte vrijdag bekend dat het de auto voor 2020 op 11 februari zal onthullen. Daarvoor gaat het team al testen met de banden voor 2021. Ferrari mag alleen gebruik maken van 'gemodificeerde' auto's, uit 2018 of 2019. Daardoor kan Ferrari in principe geen extra voordeel behalen door de bandentests. 
Zo zou de Mercedes W12 eruit kunnen gaan zien
Hoopvol kijkt men uit naar 2021. In dat seizoen gaan de regels op de schop, waardoor de bolides een drastische metamorfose te wachten staat. Een grafisch ontwerper heeft zich voorgesteld hoe de W12 eruit zou kunnen gaan zien in 2021 en heeft hier ook een ontwerp van gemaakt. Het ontwerp ziet er erg snel uit.
[social-post platform="twitter" id="1204752286188285953"]
Sainz letterlijk tevreden met zitje voor 2020
Vanmiddag heeft Carlos Sainz te kennen gegeven dat hij in zijn nopjes is met de seat fitting voor het komende seizoen. Daarbij heeft de Spanjaard een paar uur in zijn auto moeten zitten om de pasvorm van zijn stoeltje perfect te krijgen en uit te laten harden. Verder heeft hij de MCL35 al kunnen bewonderen, waarbij het team vooral heeft gewerkt aan een smallere achterkant van de wagen: ''De nieuwe bolide heeft belangrijke veranderingen, maar het blijft een McLaren.''
[social-post platform="twitter" id="1204380280821297157"]
Wolff praat met Todt: 'Sta versteld van de gelijkenissen tussen de teams'
Toto Wolff heeft op het FIA-gala gesproken over de gelijkenissen tussen zijn team en dat van Ferrari. 'Ik heb veel met Jean Todt gesproken over zijn tijd bij Ferrari en ik heb veel gelijkenissen ontdekt. We hebben dezelfde structuur, precies zoals Todt die in Maranello heeft opgebouwd. Allereerst de coureurs en dan de gehele organisatie. Ik sta versteld van de gelijkenissen tussen de teams. Dit jaar hebben we het lastig gehad, zoals Jean ook had bij Ferrari na een regelwijziging voor de banden en testlimiet. Tegelijkertijd is dit de uitdaging: het overwinnen van deze moeilijke dagen is wat het zo speciaal maakt.' 
Installatie van kilometers hekwerk Circuit Zandvoort begonnen
Het Circuit Zandvoort is maandag begonnen met de aanleg van het hekwerk rond het circuit. Dit hek moet ervoor zorgen dat de brokstukken niet het publiek in kunnen vliegen. Er zal op Zandvoor voor 3,4 kilometer aan permanent hekwerk worden geplaatst rond de asfaltlaag, met 900 meter aan mobiele hekwerken en zo'n 600 meter aan betonnen muren. Een van de zaken waar rekening mee gehouden moest worden, is de banking die twee van de bochten op Zandvoort gaan krijgen. 
Tilke heeft vertrouwen in deadline: 'Lukte in Bahrein ook'
Circuitbouwer Hermann Tilke denkt dat het helemaal goed komt met het voltooien van het straatcircuit in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. De Grand Prix van Vietnam, die in april 2020 wordt verreden, is voor 80 procent af: 'We verwachten dat alles klaar is tegen het einde van dit jaar', zegt Tilke in gesprek met Auto Hebdo . Ik word zenuwachtig zodra ik besef dat er nog ongeveer 120 dagen resteren. Maar dit is niet de eerste keer dat we dit zo snel doen. We hadden in Bahrein veertien maanden om een heel circuit te bouwen.'
Bottas wint eerste rally-race uit carrière
Valtteri Bottas pakte woensdagmiddag de allereerste rally-overwinning uit zijn overwinning. De van origine Formule 1-coureur deed in 2018 ook al mee met verschillende parcours in de rally-wereld, maar pakte op Paul Ricard in een Citroën zijn eerste prijs. De Fin hield bij zijn overwinning voormalig Formule 1-junior Robert Consani en GT-coureur Simon Gachet achter zich. 
Ecclestone prijst bijdrage Ferrari in F1-ontwikkeling
Bernie Ecclestone heeft zelf geen onbelangrijke rol gespeeld in het populair maken van de Formule 1 bij een groot publiek, maar de Britse zakenman denkt dat de belangrijkste bijdrage is geleverd door Ferrari. 'Ferrari is zo'n iconisch merk', zegt de bejaarde zakenman. 'Dat zij altijd geïnvesteerd hebben in een Formule 1 programma en altijd achter de klasse gestaan hebben is heel waardevol geweest.
Lauda verkozen tot persoonlijkheid van het jaar
Niki Lauda is verkozen tot 'Persoonlijkheid van het jaar' in de Formule 1. Dat werd vrijdagavond bekend op het FIA-gala, waar Max Verstappen zijn bokaal voor zijn derde plek in het wereldkampioenschap in ontvangst mocht nemen. Alle journalisten die een permanente accreditatie hebben voor de Formule 1, mochten hun stem uitbrengen. Lauda overleed eerder dit jaar na diverse perioden van ziekte. 
[social-post platform="twitter" id="1203068678553657345"]
Formule 2-debuut Ticktum verre van vlekkeloos
Ook de Formule 2-coureurs nemen deze dagen deel aan de Pirelli-bandentests. Het debuut van voormalig Red Bull-junior Dan Ticktum gedurende deze tests verloopt verre van vlekkeloos. De Brit tekende voor DAMS en krijgt in zijn eerste meters in de Formule 2-bolide al te maken met problemen. Inmiddels zijn de technische mankementen echter verholpen en is hij weer op het circuit te vinden.
[social-post platform="twitter" id="1202901011779792897"]
FIA luistert naar klachten van coureurs over weegbrug
Het overkomt de meeste Formule 1-coureurs wel eens, midden in een kwalificatiesessie worden ze naar de weegbrug geroepen. Kostbare minuten gaan verloren die de uitslag van de kwalificatie significant kunnen beïnvloeden. Daarom heeft de FIA besloten wat coulanter om te gaan met de regels rondom de weegbrug.
Het missen van het weegmoment betekende tot nu dat je vanaf de pitstraat moet starten. Onder andere Pierre Gasly en Sebastian Vettel hebben we in het verleden hier nog wel een last van zien hebben. In het nieuwe reglement staat echter dat de coureur zich nu moet melden bij de stewards als hij de weegbrug mist.
[social-post platform="twitter" id="1202578684064018432"]
Isola: 'Als 70 procent kiest voor de oude banden doen we dat'
Mario Isola weet dat niet iedereen na de tests tevreden was over de 2020-compounds. De Italiaan heeft een richtlijn gegeven volgens  Corriere della sera , namelijk dat ze de 2019-banden zullen aanbieden op het moment dat 70 procent van de teams tegen de nieuwe sets zijn. Maandag 9 december zal de beslissing genomen worden.
Gaat Racing Point ook samenwerking aan met Aston Martin?
We weten dat Lawrence Stroll sinds hij in Williams en Racing Point gestapt is een vingertje in de pap heeft bij de teams. De familie Stroll brengt genoeg centen met zich mee en nu de koers van Aston Martin gunstig staat, wil Stroll investeren in de Britse autofabrikant. Volgens  Motorsport-Magazin zouden we de Racing Point volgend jaar zomaar in het donkergroen terug kunnen zien.
Schumachers F2002 verkocht voor bijna zes miljoen
Een Ferrari-bolide van Michael Schumacher, de F2002, is afgelopen weekend onder de hamer gegaan. De legendarische auto ging voor maar liefst 5,9 miljoen euro de deur uit, een astronomisch bedrag. In de auto behaalde Schumacher in 2002 voor de vijfde maal het wereldkampioenschap. De koper van het stuk historie wil anoniem blijven, schrijft  Autobild . 
Hülkenberg: 'Bij laatste race nog steeds dopingcontrole'
Nico Hülkenberg verscheen laat voor de camera's in Abu Dhabi. Het was eerst onduidelijk waarom de Duitser precies te laat was maar zelf verklaarde hij het: 'Bij mijn laatste race moest ik nog steeds op komen draven voor de dopingcontrole.' De Renault-coureur, die na dit jaar wellicht nooit meer terugkeert naar de Formule 1, kon er volgens AMuS   om lachen.
Voormalig Red Bull-junior Ticktum tekent bij F2-team
Daniel Ticktum is een Brit die tot enkele maanden geleden onder contract stond bij Red Bull Racing. De Oostenrijkse renstal besloot hem uit het juniorenprogramma te schoppen, maar dat is niet het einde van zijn carrière. In 2020 gaat hij rijden in de Formule 2 voor DAMS. Zijn teamgenoot daar is Sean Gelael, die gister nog een deel van de testdag reed in de Toro Rosso.
Grosjean over 2020-banden: 'niet om over naar huis te schrijven'
De Fransman werd gevraagd welke compound hij volgend jaar wil gebruiken: 'Ik weet het niet, er is nog te veel onduidelijk. Maar dat zou niet echt een vraag moeten zijn toch? Ik denk dat ik je nu zou zeggen dat op het ene circuit de nieuwe beter zijn, op het andere circuit de oude.'
'De 2020-banden zijn anders. De degradatie van de banden was op sommige compounds beter, maar het is verder niet om over naar huis te schrijven', concludeert de Haas-coureur volgens  Motorsport .
Ricciardo mist 'bae' Verstappen en wisselt helm
Daniel Ricciardo maakte vorig jaar de overstap naar Renault met nam toen ook afscheid van Max Verstappen als teamgenoot. Op het circuit ging het niet altijd even goed, maar naast de baan konden de mannen het prima vinden. 'Na een jaar. Ik mis m'n bae waanzinnig. Helmenwissel super nodig', zo luidt Ricciardo's geestige commentaar.
[social-post platform="instagram" id="B5nmizVFAqv"]
 Perez met 'een van de mooiste acties uit zijn carriere'
Sergio Perez wist aan het einde van de Grand Prix van Abu Dhabi dan toch Lando Norris in te halen. De Brit wist de Mexicaan lang achter hem te houden, maar moest het in de slotfase afleggen. Hierdoor verzilverde de Racing Point-coureur ook de tiende plaats in het kampioenschap. Volgens hemzelf is dit 'een van de mooiste inhaalacties uit zijn carriere.'
[social-post platform="twitter" id="1201250869997490177"]
Ocon laat er geen gras over groeien bij Renault
Esteban Ocon mag volgend jaar plaatsnemen in de Renault die Nico Hülkenberg achterliet. De Fransman laat er geen gras over groeien en is één dag na de afsluiter van het seizoen al te vinden in de Renault-gele teamoutfit: 'Spannende tijden, ik kan niet wachten om van start te gaan', zo luidt zijn bericht.
[social-post platform="twitter" id="1201533063920017408"]
Sainz ontevreden met TV-uitzending: 'Lieten weer het gevecht niet zien'
Carlos Sainz is niet blij dat zijn inhaalactie voor de tiende plaatst tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi niet is uitgezonden op TV. De McLaren-coureur wist in de laatste ronde van de race Nico Hulkenberg in te halen en zich zo te verzekeren van een zesde plaats in het kampioenschap. 'Ik ga er niet te veel over praten, maar volgens mij had iedereen het dit weekend over het gevecht om de zesde plaats in het kampioenschap. Dan is er eindelijk een gevecht in de laatste ronden en zelfs de laatste bochten, maar ook nu lieten ze het weer niet zien. Ik vind het dus raar dat iedereen zo enthousiast was over het gevecht om de zesde plaats maar dat er uiteindelijk niks van op tv te zien was', zei hij in gesprek met Formule1.nl
Carey: 'Nog geen besluit genomen over toekomst Bratches'
Liberty Media-CEO Chase Carey zegt dat er nog geen besluit is gemaakt over de toekomst van commercieel directeur Sean Bratches. Hij begon in 2016 in zijn nieuwe rol en heeft volgens de geruchten moeite met het reizen en daardoor vaak van huis zijn. Terwijl zijn familie nog in de Verenigde Staten woont, werkt Bratches in Londen. 'Ik ben dat nog steeds aan het bespreken en er is nog geen besluit genomen', zegt Carey in gesprek met Motorsport.com . 'Ik denk dat hij oprecht geniet van wat hij doet. Hij kijkt uit naar de toekomst en waar wij heengaan, maar momenteel krijgen wij de kans niet om te ademen. Voor nu is er nog geen besluit genomen over zijn toekomst.'
Onderzoek naar crash Hubert volgende week gepresenteerd
De FIA zal volgens haar eigen officiële kanalen volgende week de conclusies presenteren die zijn voortgekomen uit een intern onderzoek naar de crash van Anthoine Hubert. De Fransman overleed na een noodlottig ongeluk tijdens de Formule 2-race op Spa. Het is vooralsnog onbekend of er baanbrekende dingen zijn ontdekt, waardoor de crash heeft kunnen plaatsvinden.
Hamilton: 'Kijk uit naar de strijd met Max'
Lewis Hamilton vertrekt morgen vanaf poleposition bij de Grand Prix van Abu Dhabi. Naast hem staat Max Verstappen, die doorschuift wegens een gridstraf van Valtteri Bottas. De Engelsman heeft zin in de race én het gevecht met Verstappen. 'We zijn in de betere positie denk ik, dit weekend. Ik kijk uit naar de strijd met Max.'
'No further action' na incident Albon en Hulkenberg
De stewards melden dat er geen verdere actie wordt ondernomen na het incident tussen Alexander Albon en Nico Hülkenberg. De Duitser zal voor het hinderen van Albon tijdens de derde vrije training geen straf ontvangen.
Albon en Hulkenberg naar de stewards geroepen
Alexander Albon en Nico Hülkenberg moeten zich melden bij de stewards. Dit allemaal na de bijna aanvaring tussen de Britse Thai en de Duitser tijdens de derde vrije training in Abu Dhabi. Albon moest flink uitwijken voor Hülkenberg in zijn snellere ronde. 'The Hulk' mag zich nu gaan verantwoorden tegenover de stewards en de Red Bull-coureur wat er precies gebeurde.
Futuristische techniek te zien bij Red Bull
In de wedloop om de beste auto te leveren, worden op de wagens steeds vernuftigere technologie ingezet. Het doel van deze techniek is om zoveel mogelijk data te vergaren. Om een compleet profiel van de banden te verkrijgen, heeft Red Bull de nieuwste innovatie gedaan. In het weekend zijn ze namelijk op de baan te zien met speciale infrarood techniek, die precies alle waarden van het rubber bijhouden.

Koning zal aanwezig zijn bij Dutch Grand Prix 2020
De Dutch Grand Prix kan rekenen op hoog bezoek. RTL Nieuws meldt dat koning Willem-Alexander bij de race aanwezig zal zijn.
Bronnen melden RTL Nieuws dat de koning vanaf de tribune naar de race zal kijken. Een oranje tintje zat er toch al aan de Grand Prix Het staatshoofd is een neef van prins Bernard, die de eigenaar van het circuit in de duinen is.
Vettel wisselt na crash in VT1 versnellingsbak
Sebastian Vettel zette tijdens de eerste vrije training, met nog twee minuten op de klok, zijn Ferrari in de vangrail. De schade leek minimaal maar nu blijkt dat uit voorzorg de Italiaanse renstal zijn versnellingsbak verwisselt.  Sky Sports meldt echter ook dat dit de Heppenheimer geen gridstraf gaat kosten.
McLaren versterkt relatie met sponsor BAT
McLaren hernieuwt vanaf komend seizoen de partnership met British American Tobacco, schrijft Motorsport.com . Het tabaksmerk was al sponsor van het Britse team, maar stond niet met de eigen naam op de auto's. In plaats daarvan stond de slogan A Better Tomorrow te lezen. Ook het IncyCar-team van McLaren zal volgend jar met deze sponsoring gaan rijden, terwijl volgens Zak Brown de versterkte deal gevolgen zal hebben voor de livery van de McLaren-wagen.
Verstappen doneert aan Australisch koalaziekenhuis
Max Verstappen heeft een donatie gedaan aan een Australisch dierenziekenhuis, schrijft De Telegraaf . Verstappen besloot daartoe toen hij beelden zag van de bosbranden die momenteel in Australië woeden. 'Ik zag die beelden, en vind het heel zielig,' aldus de Red Bull Racing-rijder. 'Die koala's verbranden daar levend,' vervolgt Verstappen. De teller voor het ziekenhuis aan de oostkust in Port Macquarie staat inmiddels op ruim een miljoen euro.
Hamilton maakte excuses aan Albon in persoonlijk bericht
Alexander Albon zijn teleurstelling was groot, met nog enkele ronden te gaan tijdens de Grand Prix van Brazilië werd hij van de baan getikt door Lewis Hamilton. Daarmee zag Albon zijn eerste podiumplaats aan zijn neus voorbij gaan en finishte hij slechts als veertiende.
Toch heeft Albon weinig wrok richting de zesvoudig-wereldkampioen zegt hij tegen Racingnews365 : ‘Natuurlijk doet het zeer om een podium te verliezen op deze manier, maar er zullen in de toekomst nog voldoende kansen komen om die droom alsnog in vervulling te laten gaan. Het hielp ook wel dat Hamilton zich netjes gedroeg na afloop van de race. Hij voelde zich er duidelijk rot over, hij stuurde mij een persoonlijk bericht waarin hij zich verontschuldigd.' 
Vettel wordt voor de derde keer vader
Sebastian Vettel is inmiddels voor de derde keer vader geworden. De Duitser is doorgaans heel gesloten over zijn privéleven, zelfs het geslacht van het pasgeboren kindje is nog onbekend. Ook wordt er niet toegelicht hoe het er met zijn vrouw aan toe is, dus laten we in dit geval hopen dat geen nieuws goed nieuws is.
Door de geboorte van zijn nieuwe zoontje of dochtertje is de Ferrari-coureur momenteel dus nog niet in Abu Dhabi te vinden. Vermoedelijk zal de Heppenheimer vandaag richting het Yas Marina Circuit vliegen om morgen de vrije trainingen mee te kunnen pakken. Wel mist hij hierdoor de persconferentie.
[social-post platform="twitter" id="1199948433567694848"]
(Foto: Red Bull Content Pool / Getty Images)

Top Headlines