Update | Grand Prix van China loopt gevaar door het coronavirus


De Chinese overheid heeft besloten als reactie op het coronavirus alle sportevenementen in het land tot april te annuleren. Het virus is ontstaan in de Chinese stad Wuhan en heeft al voor zeventien doden gezorgd. De Grand Prix van China, die op 19 april verreden zal worden, zou in gevaar kunnen komen als ze de verspreiding van het virus niet onder controle krijgen.
De Automobile en Motorcycling Federation kondigde volgens  Marca vandaag aan dat de Changbai Rally, die van 12 tot 14 februari plaats zou vinden, afgelast is. Als de situatie niet verbetert zal deze maatregel aangehouden worden, wat dus ook slecht nieuws zou kunnen betekenen voor de Grand Prix van China.
'In samenwerking met het ministerie van sport en in het teken van de controlerende maatregelen die getroffen zijn ten gevolge van het coronavirus, is besloten om alle sportevenementen tot april te annuleren. De organisatie van de Changbai-rally heeft dus ook besloten om dit evenement te annuleren', zo luidde de aankondiging van de AMF.
Coronavirus verspreidt zich nog steeds
De grote 'als' in het verhaal van de Spaanse sportkrant houdt in dan de Grand Prix van China alleen niet door kan gaan wanneer de Chinese overheid het virus niet onder controle krijgt. Voorlopig is er nog geen vaccinatie beschikbaar en  AD meldt dat het virus nu ook in andere steden gesignaleerd is.
In de stad Huanggang, die 40 kilometer van Wuhan ligt, zouden ook voorzorgsmaatregelen getroffen zijn om de verspreiding van het virus te voorkomen: 'Ook de Chinese stad Huanggang is door de autoriteiten geïsoleerd vanwege het coronavirus.'
Coronavirus internationaal gesignaleerd
'Na de uitbraak in Wuhan zijn er inmiddels besmettingen vastgesteld op andere plekken in China, Japan, Zuid-Korea, Taiwan en de VS. In China zijn zeventien mensen in de leeftijd van 48 tot 89 jaar tot dusver aan het virus bezweken en zijn meer dan 540 besmettingen vastgesteld', vervolgt de Nederlandse website.
De Wereldgezondheidsorganisatie (beter bekend als WHO, red.) zal vandaag bekend maken of het  over een globale noodsituatie gaat. Mocht dit het geval zijn, dan zal de kans dat ook de Grand Prix van China afgelast wordt, alleen nog maar groter worden.
Update 23-1 19:58 | Verwarring door foutieve verklaring van Chinese autosportfederatie
De Chinese auto- en motorsportfederatie CAMF heeft aangegeven dat alle sport-evenementen tot april afgelast zouden worden. Het eerstvolgende grote autosport-evenement in China is de Formule E, dat op 21 maart zou moeten plaatsvinden. Ondanks het bericht van de CAMF, gaan de voorbereiding voor de Formule E wel gewoon door.
Motorsport.com heeft een verklaring van een Formule E-woordvoerder over deze verwarring: ‘Zoals het nu lijkt kan de race op 21 maart in Sanya gewoon doorgaan. De onzekerheid rond de evenementen komt door een foutieve verklaring die verzonden is in China. Deze bevat misleidende informatie en is reeds verwijderd. Ondanks dat houden wij de situatie, gezien de gezondheidsproblemen, nauwlettend in de gaten.’ 
Over de Formule 1 Grand Prix van China is nog geen besluit genomen, omdat de lange termijn effecten van het coronavirus niet duidelijk zijn. Het circuit van Shanghai ligt 800 kilometer van het afgesloten Wuhan. (Foto: Renault Sport Media)

Top Headlines

Oudere Top Headlines