Binotto verdedigt het vetorecht van Ferrari: ‘Het beschermt niet alleen ons, maar alle teams’
Als Ferrari na 2020 in de Formule 1 actief wil blijven zullen ze moeten knokken voor hun vetorecht. Na 2020 lopen hun commerciele afspraken met de FIA af, er wordt dus stevig onderhandeld over de toekomst van de Italiaanse renstal.
Ferrari geniet het controversiële privilege om gebruik te maken van een vetorecht. Hiermee konden ze in 2015 bijvoorbeeld het prijslimiet van de klantenmotoren tegenhouden, iets wat haaks staat op de belangen van de klantenteams. Maximaal 11 miljoen euro mocht een motor kosten, hierdoor zouden Williams, Haas en Racing Point bijvoorbeeld flink kunnen besparen. Toch zegt Ferrari-teambaas Binotto ironisch genoeg dat hij het vetorecht wil behouden zodat ‘ook andere teams ervan kunnen profiteren.’
'Ons vetorecht in het belang van iedereen'
FIA-president Jean Todt, tussen 1993 en 2007 ook teambaas bij Ferrari, zegt dat het vetorecht bediscussieerd wordt in de onderhandelingen over de toekomst van Ferrari. Ferrari’s commerciële samenwerking loopt immers na 2020 af. ‘Het vetorecht is belanrijk voor Ferrari’, beargumenteert Binotto wanneer RaceFans.net hem ernaar vraagt. ‘Ik geloof dat het zelfs belangrijk is voor de Formule 1 in het algeheel, het beschermt niet enkel Ferrari maar alle teams. We kunnen zo tegen beslissingen ingaan die in het belang zijn van alle teams.’ Daar zal na 2015 niet iedereen het mee eens zijn. (Foto: Scuderia Ferrari Media)