De concurrenten van Verstappen: Albon, de verrassing van 2020?

Het is Red Bull-teambaas Christian Horner die althans veel van Alexander Albon zegt de verwachten. De teamgenoot van Max Verstappen begint aan zijn tweede seizoen in de Formule 1 en daar hoort een steile leercurve bij: "Mensen hebben de neiging te vergeten dat het nog maar zijn tweede seizoen is", oppert de Brit die aan het hoofd staat van Red Bull.
"Bovendien miste hij de eerste helft van dat tweede seizoen, dus in zekere zin wordt hij in het diepe gegooid, maar met dat soort druk ging hij vorig jaar al erg goed om. Er zullen zich vanzelf kansen voor hem aandienen komend seizoen en ik denk echt dat hij in vele opzichten de verrassing van het seizoen kan worden."
Net zoals Albon vroegtijdig promotie van Toro Rosso - nu AlphaTauri - naar Red Bull afdwong, zo deed ook Max Verstappen dat in 2016. Qua carrière loopt de Nederlander vier jaar voor op zijn Brits-Thaise teamgenoot, iets wat sterk in de onderlinge cijfers naar voren komt. Dat gezegd hebbende moeten we ook concluderen voor de cijfers die Albon na één jaar in de Formule 1 kan overleggen (zie hieronder). Het 'verassen' wat Horner benoemt, kan natuurlijk op vele manieren. Verrassen in de zin van het Verstappen écht moeilijk maken, valt echter niet te verwachten. Niet op basis van het huidige niveau van de twee coureurs, maar ook niet op basis van de hiërarchie binnen Red Bull. Verstappen is de onbetwiste nummer één en moet voor de titel gaan, Albon sluit normaal gesproken achter hem aan.
En dat is ook waar Red Bull met Albon op inzet en waar het op hoopt. Red Bull is voor titelsucces ook afhankelijk van het presteren van Albon, die belangrijke punten bij de belangrijkste rivalen van het team weg moet snoepen. Als hij daarin slaagt, ligt er mogelijk een eerste podium en misschien zelfs wel overwinning in het verschiet, maar dat zal niet de hoofdprijs zijn waar Albon op inzet. Dat zal stoelbehoud met het oog op 2021 zijn. Hij is de man die op poleposition staat, maar die moet hij nog wel even zien te verzilveren.