Succesvolle Mateschitz bijna 75 jaar oud: 'Maar hij is nog hongerig'


Dietrich Mateschitz wordt maandag 20 mei 75 jaar. De Oostenrijker is met het oprichten van energiedrankproducent Red Bull miljardair geworden, en zijn bedrijf is bekend over de hele wereld in alle takken van sport. Van voetbal tot ijshockey, van schansspringen tot Formule 1. Het is een succesverhaal in optima forma.
Red Bull is uitgegroeid tot één van de meeste waardevolle merken ter wereld. Na de oprichting in 1984, bleek in het begin de motorsport het belangrijkste speelveld van de marketingactiviteiten. De eerste Red Bull-atleet was Formule 1-coureur Gerhard Berger. Het bedrijf werd op een gegeven moment mede-eigenaar van Sauber, het kocht later Jaguar en uiteindelijk kwam daar Red Bull Racing uit. Met Toro Rosso kwam daar een tweede steunpunt met internationaal bereik bij. Tussen 2010 en 2013 boekte Red Bull de grootste successen in de Formule 1, door vier maal op rij zowel de coureurs- als constructeurskampioenschap te winnen.
'Onze prestaties zijn aan zijn visie, acties en volharding te danken'
Red Bull-adviseur Helmut Marko meent dat Mateschitz met Red Bull compleet nieuwe normen heeft gesteld. 'Namelijk dat je überhaupt naar de Formule 1 durft te gaan. Onze respectabele prestatie, met meer dan vijftig Grand Prix-overwinningen, zijn alleen te danken aan zijn visie, acties en volharding. Daarnaast is hij ook nog hongerig, want anders zouden wij hier niet zijn.' Marko schetst een vergelijking met de voetbalteams van Red Bull. 'Zij verkrijgen hun spelers van hun eigen opleiding, net zoals wij. Wij rekruteren onze coureurs ook uit onze eigen jeugd.'
Toto Wolff, de Oostenrijke teambaas van Mercedes, kijkt ook op tegen Mateschitz. 'Hij is voor mij bij uitstek de parade-ondernemer in Oostenrijk. Dit merk, zoals hij het heeft gecreëerd, is nooit eerder in Oostenrijk gemaakt. Zonder hem zouden er geen twee Formule 1-teams zijn van Red Bull, en zouden er niet veel jonge coureurs zijn die werden gesteund', aldus Wolff tegenover Tiroler Tageszeitung .

Top Headlines