Wat is de mysterieuze witte rook achter de Mercedessen?

Rook en F1-motoren is een combinatie die direct vraagtekens oproept. De eerste rokende Mercedes-motor die we in 2020 zagen was die van Sergio Perez in Oostenrijk, tijdens het eerste GP-weekend. Met regelmaat rookte de achterkant van zijn Racing Point, met name bij het aanremmen voor bocht 1.
In de races die volgden was de rook ook te zien bij de auto’s van de F1-renstal van Mercedes en bij klantenteam Williams. Wat is de witte rook zeker niet De rook is geen aanduiding dat er een technisch probleem is. Natuurlijk kennen we de grote rookpluimen bij olielekkage of 'opgeblazen' motoren in de Formule 1 – soms gepaard gaande met grote rookwolken en vlammen.
Motorleverancier Mercedes heeft dit jaar enkele problemen gehad met de motoren, maar deze waren niet te linken aan de witte rook. De speculatie op het internet nam direct toe, waarbij ‘vals spel’ direct werd geopperd. Zo'n vaart loopt het echter niet. De FIA timmerde de reglementen omtrent olieverbruik, extra olietanks en het toevoegen van olie aan het brandstofmengsel in de afgelopen jaren steeds verder dicht. Wat kan de rook veroorzaken? Anno 2020 mag een F1-motor slechts 0,3 liter per 100 kilometer aan olie verbruiken. Dit wil niet zeggen dat de witte rook bij de Mercedes-motoren helemaal niets van doen heeft met olieverbranding, zo legt Tom Coronel uit in gesprek met RacingNews365 .
"Het is niets anders dan dat er olie verbrand wordt. Ze hebben iets in de motor waardoor ze net even iets meer verbranden. Verbranding betekent vermogen, dat is heel simpel. En verbranding levert rook op."
"Het is zuurstof met een vonkje, dat geeft een explosie. Die explosie geeft vermogen en wat komt er dan uit: een rookpluim. Ergens heeft Mercedes iets waardoor ze net wat extra’s hebben ten opzichte van de concurrentie. Dat hoeft helemaal niet illegaal te zijn."
"Als jij een overloop hebt van de overdruk van de olie en je laat dat mee verbranden om er zo pk’s uit te halen, dan mag dat", legt de autocoureur uit. Teambaas Toto Wolff gaf overigens te kennen dat er inderdaad ergens olie lijkt te ontsnappen, maar zei nog niet te weten waar die olie precies vandaan komt. Mercedes was dat nog aan het onderzoeken.

Top Headlines

Oudere Top Headlines