Mercedes wast handen in onschuld en springt op de bres voor Racing Point

Het begin van het tweede Britse Grand Prix-weekend was spectaculair. De FIA gaf Racing Point een straf van 400.000 euro en 15 WK-punten aftrek, omdat het design van haar brake ducts in strijd zou zijn met de sportieve reglementen. De onderdelen zouden gekopieerd zijn van Mercedes, dat de designs en data van de onderdelen had gedeeld met Racing Point.
Omdat dat volgens Mercedes-teambaas Toto Wolff al vorig jaar gebeurde, toen het volgens de regels nog mocht (dit jaar mag het namelijk niet meer, red.) is er volgens hem niks aan de hand. Wolff wast zijn handen dan ook in onschuld. Mercedes en Racing Point hebben volgens hem niets, maar dan ook echt niets gedaan wat in strijd is met welke regel dan ook.
"Bij Mercedes voelen we ons honderd procent comfortabel met onze positie. We hebben de regels tientallen keren gelezen. Het oordeel dat de FIA vrijdag velde is enorm gecompliceerd en bevat en interpretatie die nieuw is voor alle betrokkene", zo begint Wolff zijn uitleg tegenover onder meer RacingNews365 .
Uit de uitspraak van de FIA blijkt dat Racing Point dit kalenderjaar nog brake ducts ontving van Mercedes, op zes januari om precies te zijn. Van deze onderdelen heeft Racing Point echter geen gebruik gemaakt en volgens Wolff had die levering ook geen invloed op de zaak.
"We hebben Racing Point in 2019 voorzien van data, toen dat nog helemaal legaal was. Alle CAD-tekenen en designs waren al ruim voor zes januari 2020 geleverd. Dat heeft geen invloed gehad, want de designs en tekeningen waren al veel eerder geleverd. Zowel Racing Point als wij zijn van mening dat dit allemaal volgens de regels is verlopen."
Toch kan Wolff ook wel enigszins begrip opbrengen voor de teams die het niet eens zijn met de weg die Racing Point is ingeslagen. "Ik respecteer hun mening dat een bolide niet zoveel moet lijken op een andere bolide. Maar geen enkele regel verbiedt dat momenteel. De huidige situatie doet zich voor vanwege het feit dat de brake ducts zijn verplaatst naar de lijst met listed parts."
"Wij hebben het onderdeel geleverd toen het nog geen listed part was, maar daar kunnen we eindeloos over discussiëren. Wij maken ons eerlijk gezegd helemaal geen zorgen. En als ik zeg helemaal geen zorgen, dan bedoel ik ook helemaal geen zorgen", benadrukt de Mercedes-teambaas. "Wij denken niet dat regels hebben overtreden, net als we denken dat ook Racing Point geen regel heeft overtreden."
Toch zijn er vijf teams die van plan zijn om in protest te gaan tegen de straf voor Racing Point. Renault, McLaren, Ferrari en Williams vinden de straf te mild. Racing Point zelf is het ook niet eens met de straf, maar vindt deze logischerwijs te zwaar.
Met medewerking van Dieter Rencken .

Top Headlines