Deze Ferrari- en Red Bull-talenten azen op een Formule 1-debuut in 2021

Alfa Romeo en Haas rijden allebei met Ferrari-motoren en dat maakt dat coureurs die door de Scuderia ondersteund worden misschien een streepje voor hebben. Ferrari heeft met Alfa Romeo zelfs de afspraak dat zij één stoeltje sowieso zelf in mogen vullen, iets waar Antonio Giovinazzi recente jaren van profiteerde.
Eén van de coureurs die in het juniorteam van Ferrari zit is Mick Schumacher . De 21-jarige Duitser heeft als voordeel in de strijd om de zitjes dat hij een bekende achternaam heeft. Het zou natuurlijk een prachtig verhaal zijn als Mick in de voetsporen treedt van zijn vader, recordkampioen Michael Schumacher. Dat maakt een eventueel debuut van Schumacher in de Formule 1 commercieel interessant.
Toch is bewezen dat die naam ook een negatief effect kan hebben. De verwachtingen zijn, gedurende de juniorcarrière van Schumacher, constant hooggespannen als zoon van een zevenvoudig wereldkampioen Formule 1. In zijn eerste jaar in de Formule 3 eindigde hij als twaalfde in de eindstand en ook in de eerste helft van zijn tweede seizoen in de klasse wist hij geen potten te breken. In de tweede helft van het seizoen 2019 keerde zijn kansen en boekte hij acht overwinningen, waarvan vijf achter elkaar, wat hem uiteindelijk de titel opleverde. Promotie naar de Formule 2 volgde, maar in zijn debuutjaar had Schumacher het wederom moeilijk. Dit seizoen ligt hij echter op titelkoers in de opstapklasse en heeft hij duidelijk zijn draai gevonden.
De tweede positie in het Formule 2-kampioenschap wordt bezet door Callum Ilott , een voormalig lid van het Red Bull Junior Team dat nu door Ferrari is opgepikt. Ilott werd door Helmut Marko, die het opleidingsprogramma van Red Bull coördineert, uit het juniorteam gezet na een tegenvallend seizoen in de Formule 3 in 2015. Na nog twee seizoenen in de Formule 3, waarin hij als zesde en vierde eindigde, werd hij opgenomen in het talentenprogramma van Ferrari. Het jaar daarna maakte hij zijn debuut in de GP3-series, waarin hij als derde eindigde.
Daarna volgde in 2019 zijn debuutseizoen in de Formule 2 (waarin hij op de elfde plaats eindigde) en momenteel staat Ilott tweede. De vraag is of het hem gaat lukken om eindelijk eens de beste te worden in een raceklasse, want de Brit wist tussen 2015 en 2020 geen enkel kampioenschap op zijn naam te schrijven.
Misschien is dat de reden waarom de naam van Ilott weinig rondgaat in het geruchtencircuit. Een andere naam, die van Robert Shwartzman , gaat dat wel. De 21-jarige Rus was, in tegenstelling tot Ilott, wel al twee keer de sterkste in een raceklasse. In 2018 versloeg Shwartzman in de Nieuw-Zeelandse Toyota Racing Series Richard Verschoor en schreef hij die klasse op zijn naam en in 2019 won hij het FIA Formule 3-kampioenschap. Shwartzman is sinds 2017 Ferrari-junior, een positie die hij kreeg na een Formule 3-test voor het team van Prema.
Het is snel gegaan in de carrière van Shwartzman. Het grootste deel in de juniorklasses was de man uit Sint-Petersburg terug te vinden in de middenmoot, zoals in de Formule Renault, waarin hij in zowel de Eurocup als het NEC-kampioenschap niet verder kwam dan respectievelijk de achtste en de zesde plaats. Sinds 2018 echter eindigde Shwartzman echter in elke klasse die hij reed bij de beste drie en die stijgende lijn wordt, met een sterk debuutseizoen in de Formule 2, voortgezet.
Maar ook buiten de Ferrari-junioren maken een paar coureurs kans op een zitje. Een veelgenoemde naam is die van Yuki Tsunoda . De Japanner, die de steun geniet van Red Bulls motorleverancier Honda, is al regelmatig in verband gebracht met een stoeltje bij AlphaTauri volgend seizoen. Tsunoda won in 2018 het Japanse Formule 4-kampioenschap, eindigde een jaar later als negende in de Formule 3 en staat momenteel zesde in de Formule 2.
Het zou voor Honda erg interessant zijn om een Japanner in de Formule 1 te hebben rijden, maar of dat gaat lukken, is nog de vraag. Om genoeg punten voor de vereiste superlicentie te halen, moet Tsunoda minimaal als vijfde eindigen in de Formule 2. Er is dus werk aan de winkel voor de 20-jarige rijder, hij staat vier punten achter op nummer vijf Nikita Mazepin.
Een outsider voor een zitje voor 2021 is Louis Deletraz . De simulatorcoureur van Haas is iets ouder dan de rest, namelijk 23 jaar, maar heeft dan ook al veel ervaring. Wel is zijn carrière in de juniorklasses wat in het slop geraakt de laatste jaren. Sinds 2017 is een achtste plaats in de Formule 2 zijn sterkste wapenfeit.
Momenteel staat Deletraz een plekje hoger in de Formule 2, maar om überhaupt kans te maken op het zitje moet hij minimaal derde worden in de opstapklasse. Het gat naar nummer drie Christian Lundgaard is op dit moment 23 punten, maar de grote hoeveelheid concurrentie is wellicht een groter probleem. Met Schumacher, Ilott en Shwartzman als Ferrari-beschermelingen en Haas dat klant is van Ferrari, is de kans groter dat één van deze drie rijders een zitje gaat opvullen.

Top Headlines

Oudere Top Headlines