Lammers: "Verstappen verslaat Hamilton in dezelfde auto"

Het F1-seizoen 2020 verloopt zeer voorspelbaar. Lewis Hamilton heeft geen kind aan teamgenoot Valtteri Bottas en van de andere teams heeft hij niets te vrezen. Slechts twee van de eerste negen Grands Prix werd niet gewonnen door Mercedes. Van de zeven races die de Duitse renstal won, schreef Lewis Hamilton er zes op zijn naam.
Record na record verbreekt de dominante Hamilton, maar desondanks ziet Jan Lammers in hem niet de beste F1-coureur aller tijden. "Als hij straks zijn zevende wereldtitel verovert en het record van Schumacher evenaart geeft dat een gemengd gevoel. Lewis kreeg de afgelopen jaren zo weinig tegenstand, zijn prestatie was Bottas verslaan. Dat vind ik niet een prestatie dat hem het label beste F1-coureur moet geven", vertelt Lammers in gesprek met RacingNews365.
"Natuurlijk, Lewis is een topcoureur, daar bestaat geen twijfel over. Maar de dominantie van Mercedes maakt hem niet automatisch de beste coureur aller tijden. Er is in de F1-geschiedenis geen enkele andere coureur geweest die gedurende zo'n lange periode met zo'n dominante wagen heeft gereden."
Hamilton moest sinds de Mercedes dominantie alleen in 2016 de titel laten aan zijn teamgenoot, destijds Nico Rosberg. Sinds de Duitser zijn helm aan de wilgen hing declasseerde de Brit zijn 'nieuwe' teamgenoot Bottas. "Hamilton moet wel veel fout doen om een race niet te winnen. Bottas zit hem op de huid in de kwalificatie, maar is geen partij voor hem tijdens de races."
"Voor Hamilton is het wel jammer dat Mercedes zo dominant is, want misschien is hij veel beter dan wij denken. Maar ik raak niet opgewonden van zijn races. Ik zou liever meer strijd zien. Het jaar waarin Schumacher en Fernando Alonso streden voor de titel (2006, red.), dat was prachtig. Dat leverde ook een immense titeldruk op bij beide coureurs en teams." Interview gaat verder onder de afbeelding . "Een strijd tussen Verstappen en Hamilton, in dezelfde auto, dat zou prachtig zijn. Als Lewis dan nog dezelfde resultaten behaalt zou dat betekenen dat hij daadwerkelijk superieur is. Dan zal ik ook de eerste zijn om hem te feliciteren, maar ik denk dat Max beter is dan Lewis." Lammers heeft wel een verklaring voor de ellenlange dominantie van Mercedes. "Doordat de motorreglementen al jaren niet wijzigen en je nauwelijks wat mag wijzigen aan je motoren, is dit dominante beeld intact gebleven. De andere motorleveranciers kunnen fundamenteel niets verbeteren. Door al die regels heeft men zelfs bepaald dat Mercedes zo lang dominant is." En dat zal zo blijven, althans dat verwacht Lammers: "Ook volgend jaar zal Mercedes dominant zijn. Dan is Lewis statistisch de beste coureur met acht titels. Maar statistieken zijn wat anders dan pure prestaties. Ik heb veel bewondering voor hem als coureur, zeker onder wisselende weersomstandigheden - dan is hij echt geweldig en dominant. Hij is absoluut een van de besten ooit, maar al haalt hij tien wereldtitels er moet nog heel wat gebeuren voordat ik hem de beste aller tijden noem." Kan Max Verstappen wel ooit kampioen worden Red Bull? Is er sprake van een crisis? Wat brengt de toekomst? Luister nu de Formule 1-podcast van RacingNews365 met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Thomas van Groningen.

Top Headlines