Hoe Honda per ronde zes tienden verloor op Mercedes in Rusland

Tijdens de Grand Prix van Rusland, toen Max Verstappen achter Valtteri Bottas op weg was naar de tweede plaats, kregen de Red Bull-fans een verontrustend bericht te horen op de boordradio. Gianpiero Lambiase, de race-engineer van de Nederlander, deelde zijn coureur mee dat hij op de rechte stukken ruim zes tienden van een seconde verloor op zijn concurrenten van Mercedes.
Een duizelingwekkend groot gat, dat lijkt te bevestigen dat de krachtbron van Mercedes nog steeds verreweg de beste is in de koningsklasse van de autosport. De achterstand van Honda lijkt levensgroot, maar Red Bull-teambaas Christian Horner vertelt waarom de achterstand van de Japanse motorleverancier in Rusland vertekend was.
"We wisten dat het hier lastig ging worden", verklaart de Brit tegenover RacingNews365 . "Wat hier in Sotsji echter een groot effect had op het verschil tussen Honda en Mercedes is dat we last hadden van clipping ."
Wat is dat dan, clipping? De Engelstalige term wordt gebruikt om te beschrijven wat er gebeurt als een bolide niet meer kan beschikken over de extra energie die wordt opgewekt met behulp van warmte (via de MGU-H) en kinetische energie (via de MGU-K), omdat deze simpelweg op is.
In Rusland kreeg Red Bull daar mee te maken vanwege de twee lange rechte stukken. Dat hoeft niet per se een probleem te zijn, maar vanwege de vele snelle en haakse bochten, waarbij nauwelijks geremd hoeft te worden, kan er gedurende een ronde over het Sotsji Autodrom minder energie worden opgewekt dan op menig ander circuit.
Aan het einde van de rechte stukken kwam Verstappen daardoor ongeveer 160 pk tekort. Volgens Horner vertekenden de karakteristieken van het circuit dus de werkelijke achterstand van Honda op Mercedes.
"De verhoudingen lagen door het verschil in de terugwinning van energie denk ik wat scheef. Maar dat wisten we al voordat we hier kwamen. Daarom zou het altijd al een uitdagende race worden voor Red Bull", aldus de teambaas van Verstappen en Albo.
Met medewerking van Dieter Rencken. Verstappen, de ideale sportman, haalde in Rusland weer alles uit zijn bolide. Alles over zijn weekend, de wel-niet straf voor Lewis Hamilton en de 'winnende' Bottas bespreken Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Thomas van Groningen in de nieuwste aflevering van de RacingNews365 F1-podcast, die hieronder is te beluisteren.

Top Headlines