Lammers: "Daarom moet Red Bull voor Hulkenberg kiezen"

Na afloop van de Grand Prix van Portugal laaide de discussie over de positie van Red Bull-coureur Alexander Albon opnieuw op. Eigenlijk was die discussie nooit gaan liggen, maar nadat hij op Portimao op een ronde achterstand werd gezet door Max Verstappen, werd toch echt duidelijk dat het niet lekker gaat bij de jonge Brit.
Is Albon het probleem of de wagen? RacingNews365 legde die vraag voor in een interview met voormalig Formule 1-coureur Jan Lammers, die denkt dat het een combinatie van factoren is. "Christian Horner heeft al aangegeven dat hij er vanuit gaat dat, als hij Albon in de AlphaTauri zou zetten, de prestaties waarschijnlijk vergelijkbaar zouden zijn met Gasly, die momenteel goed presteert omdat het een makkelijkere wagen is om te rijden."
Volgens Lammers is het ook deels een mentale kwestie, waarbij hij Lewis Hamilton als voorbeeld noemt. "Als het een coureur goed af gaat, zoals het geval is bij Hamilton, dan neemt het goede gevoel ook exponentieel toe. Je krijgt de hele dag complimenten, je hebt iets dat positief en winnends is en daar kan je op bouwen. Je hebt geen bewegend doelwit en je hoeft je niet af te vragen wat nou precies het probleem is. Dus je zit gewoon in een goede flow en dat is natuurlijk geweldig. Dat is heel goed en de kans dat het nog beter wordt, is best wel groot."
Bij Albon is dat juist niet het geval. "Albon heeft daarentegen al zijn tijd en aandacht nodig om optimaal te presteren. De vragen die hij eigenlijk het liefst aan zichzelf stelt, worden van buitenaf ook steeds gesteld. Dus hij wordt heel zwaar belast met allemaal voorspelbare vragen. Albon heeft zelf veel meer vragen, maar hij krijgt ook veel meer vragen over zijn positie en iedere keer moet hij weer fris en fruitig een antwoord geven. Ga d’r maar aanstaan!"
Interview gaat verder onder de afbeelding . Een stapje terug lijkt dus een logische optie voor de teamgenoot van Verstappen, die vorig jaar juist ten koste van huidig AlphaTauri-coureur Pierre Gasly werd gepromoveerd. Misschien heeft Albon een zelfde stap terug in zijn carrière nodig, redeneert Lammers.
"Albon is iemand die in dezelfde fase zit in zijn carrière als Gasly vorig seizoen. De Fransman is na zijn degradatie sterker en een betere coureur geworden, weliswaar met wat eelt op zijn ziel. Dus het terugzetten van Red Bull naar Toro Rosso, dat is achteraf gezien goed en een heel belangrijk leerproces geweest voor hem. Dat heeft hem een veel betere coureur gemaakt. Nu kan je jezelf de vraag stellen: zit Albon ook in dat proces dat hij volgend jaar betere coureur kan worden?"
Mocht Red Bull inderdaad besluiten om Albon terug te zetten - of wie weet zelfs uit de Red Bull-familie te zetten - dan snapt de oud-coureur dat Gasly ondanks zijn sterke prestaties niet bovenaan het lijstje van de Oostenrijkers staat. "Moet je als Red Bull zijnde Gasly wel terug willen hebben?", vraagt hij zich hardop af.
"Als Albon naast Gasly terecht zou komen, dan heb je een heel sterk rijdersduo vergelijkbaar met bijvoorbeeld Lando Norris en Carlos Sainz bij McLaren. Misschien moet je dat dan zo houden, Gasly en Albon kan een hele goede combinatie blijken te zijn. Het lijkt er in ieder geval op dat Kvyat de sport gaat verlaten", aldus Lammers, die tot slot nog wel wat advies heeft voor Helmut Marko en Christian Horner.
"Ik zou Hulkenberg naast Max Verstappen zetten", zo roept de oud-coureur, die toegeeft dat die voorkeur misschien ook een beetje komt doordat de Duitser ook de Nederlandse taal machtig is. "Maar ik denk dat hij no nonsense, nuchter en mentaal sterk genoeg is om met de situatie bij Red Bull om te gaan. Daarom zou ik voor Hulkenberg kiezen."

Top Headlines